För Fi går det finfint

Lena Mellin: Almedalen gjorde inget för att förändra styrkepositionerna inför valet i höst

antirasistisk fest Gudrun Schymans parti Feministiskt initiativ har fortfarande vind i seglen. I tisdags höll hon tal i Sankta Karins ruin på en antirasistisk fest samtidigt som Jimmie Åkesson talade på Almedalen.

Alliansen ändrade inte spelplanen.

Almedalsveckan 2014 gjorde inget för att förändra styrke­positionerna inför valet i höst.

Fortfarande har oppositionen och uppstickaren Fi vind i seglen.

I dag avslutas årets Almedalsvecka med Annie Lööf (C). Redan klockan elva håller hon talet för att fånga de sista tappra innan de återvänder till fastlandet.

Att vara sist är ingen hit, inte heller i Almedalen. Men vinnarskallen Lööf lät sig inte nedslås av det utan kom redan i måndags och dök upp på rader av evenemang innan hon åkte hem för att för­bereda dagens insats på scenen.

Almedalsveckan innehåller sällan inslag som sätter bestående spår i den politiska debatten. Det gjorde inte den här heller. Men trots det finns en del att minnas från årets upplaga.

Årets sorgligaste Att Svenskarnas parti fick tillstånd att tala i Almedalen på precis samma klockslag som de andra partierna, fast dagen innan veckan officiellt sparkade i gång. Allt som normaliserar nazister är sorgligt - och onödigt.

Veckans ironiker M-ledaren Fredrik Reinfeldt. Hans tal var ännu ett bevis för att han tillhör den ironiska generationen.

Lägligaste uppehållet Det öste hel nästan hela dagen. Men när Stefan Löfven (S) gick upp på scenen i söndags hade det slutat. Men då var gummistövlarna redan slut i hela Visby.

Största publikmagneten Det var Feministiskt initiativ, Fi. Varje dag drog Gudrun Schyman folkmassor till sitt torgmöte på Donnersplats. Till Fi:s antirasistfest i en av Visbys ruiner var köerna veckans längsta.

Bästa talet Jan Björklund (FP) höll enligt flera paneler denna veckas bästa tal. Det handlade om feminism och började med farmor Anna Charlotta som varken hade rösträtt, rätt att gå högre utbildning eller vara förmyndare för sina barn.

Björklund vågade också vara obekväm. Bland annat slog han fast att det behövs löneskillnader, sug på det som diskussionsunderlag på en fest. Löneskillnader ger incitament, enligt FP-ledaren.

Veckans mingel Det är inte jag som säger det utan våra gäster. Aftonbladets mingel i vårt tält vid Högskolan var trevligast. Det var vårt första, men garanterat inte det sista. Rosévin? Självfallet.

Dyraste utspelet Alliansen lovade 410 nya miljarder till järnvägar och bostäder fram till 2035. Bland annat vill de bygga två nya stambanor och 100 000 nya lägen­heter i anslutning till dem och spårbunden kollektivtrafik i storstäderna.

Årets störningar Stjäla uppmärksamhet är en gren som många politiker behärskar till fulländning. Alltså gjorde Alliansen sitt stora utspel på Miljö­partiets dag.

Men även andra har lärt sig konsten. Komikern Özz Nûjen bjöd på sin bejublade föreställning ”Statsministern” samtidigt som Jimmie Åkesson (SD) talade. Då hade Fi också sin antirasistfest.

Veckans ”come back-kid” MP:s språkrör Åsa Romson hade påtagliga problem när hon talade i Almedalen förra gången, för två år sedan. Det var, ursäkta min franska, ett riktigt bottennapp.

Men i år höll hon ett av veckans bättre tal även om många män säkert kände sig trampade på tårna. De utmålades som rejäla klimat­bovar, köttätande flyg­resenärer som kastar sig i en stadsjeep så snart tillfälle ges.

Nu tar politiken kort semester för att i början av augusti utvecklas till ett storskaligt krig om makten. Det blir spännande.

Följ ämnen i artikeln