Nu är Jamal El-Haj historisk

S partiledare Magdalena Andersson.

Vildarnas korridor fylls sakta på.

Jamal El-Haj är nästa person att flytta dit – den första socialdemokratiska vilden i modern tid.

Partiet har tagit sin hand från Jamal El-Haj, men om han krokar arm med partiet Nyans får S riktiga problem.

En förbannad vilde är varje partis mardröm.

Det kan inte annat än beskrivas som en felkalkylering av Socialdemokraterna att Jamal El-Haj väljer att trotsa partiet och stanna kvar i riksdagen som partilös, politisk vilde.

I riksdagen väljs varje ledamot på ett personligt mandat. Det betyder att även om du blir partilös under en mandatperiod så kan ingen tvinga dig att lämna din riksdagsplats. Det här har orsakat huvudvärk för många partier under åren - och nu är det Socialdemokraternas tur.

Jamal El-Haj har skrivit in sig i socialdemokratins historia för all framtid. El-Haj är den första S-vilden i riksdagen i modern tid.

Inte konstigt att partiet är i chock inför det faktum att han tänker sitta kvar i riksdagen trots att de uppmanat honom att lämna sin plats. Det här är ett parti med en kraftig partipiska. Men pressen från partiet biter uppenbarligen inte på El-Haj, och det kan blir riktigt långa år för S.

Jamal El-Haj.

Nyans vädrar morgonluft

Makten i Malmö hänger på en skör tråd för Socialdemokraterna. Även så regeringsmakten, eftersom det parlamentariska läget är tajt och varje röst räknas. Att det tagit så lång tid för Socialdemokraterna att sätta ner foten om El-Haj visar hur viktig de anser honom vara som röstvinnare i Malmö.

Redan nu har det opportunistiska partiet Nyans sökt kontakt med El-Haj för att värva honom. Skulle de lyckas är Socialdemokraternas huvudvärk i den här frågan långt ifrån över.

Nyans är i dag ett litet lokalt parti. I Malmö, Jamal El-Hajs hemstad har Nyans utmanat just Socialdemokraterna genom att vinna röster i områden där S har varit starka traditionellt sett. Det handlar om invandrartäta områden där Socialdemokraterna har dominerat i många år. Nu tittar Nyans lystet på att kunna rekrytera sig till en plattform i Sveriges riksdag.

I vildarnas korridor

Parlamentariskt betyder det ingenting för Socialdemokraterna att ha en vilde i riksdagen, men prestigen betyder allt. Skulle Jamal El-Haj öppna upp vilde-dörren för andra socialdemokrater i framtiden skulle det kunna få otrevliga konsekvenser för partiet.

Det är bara att snegla på Sverigedemokraterna som under många år plågats av sina vildar. SD har också varit det parti som hårdast drivit på för att ändra systemet och kunna tvinga personer som lämnat ett parti att också lämna riksdagen. Partiet framstår som opålitligt och när det står och väger med några få mandat i mitten behöver ett parti kunna lita på sina politiker och hur de röstar.

Från och med i dag sitter det två vildar i vildarnas korridor, en före detta sverigedemokrat och en före detta socialdemokrat. Vi får se om de blir fler innan mandatperioden är slut.