Var efterlyst av polisen - nu misstänks han ha mördat kvinna

KRIM

27-åringen internationellt efterlyst för cigarettsmuggling - nu mordmisstänkt

Rättegången mot den misstänkte i Klippan-mordet inleds på onsdagen.

Han var vid mordet internationellt efterlyst och hade länge skrämt människor i trakten.

Trots flera larm och besök på stationen ingrep inte polisen.

Åtalet mot 27-åringen vilar på en över 800 sidor tjock polisutredning. Av den framgår att polis och åklagare tror att det brutala mordet på den 60-åriga kvinnan hade sexuella motiv.

I den misstänkte 27-åringens dator hittade polisen pornografi med tydligt våldsamma inslag - och utredarna kunde se att 27-åringen tittat på det kvällen före mordet den 3 oktober.

”Nästa gång ska polisen hit”

Mannen hade bott i sin bil i skogen i två års tid, och skrämt många av offrets grannar.

Den 60-åriga kvinnan hade ingen direkt koppling till 27-åringen. Men hon tyckte han var en obehaglig figur, i likhet med många i trakten kring Stidsvig i Klippans kommun.

Av utredningen framgår också att flera boende i Stidsvig försökt få polisen att ingripa mot mannen. Men trots att han varit internationellt efterlyst i tre månader före mordet hände ingenting, uppger Aftonbladet Brottscentralen.

I utredningen säger flera personer att polisen hänvisat deras klagomål till markägaren.

Till Helsingborgs Dagblad, HD, säger en granne till den mördade kvinnan:

– Nästa gång vi ser en skum bil i skogen så ska polisen hit om vi så ska bära och dra hit dem. Det är vi alla som bor här överens om.

– Det måste ju kännas oerhört bittert för de anhöriga att veta att hon hade levt om bara polisen brytt sig om alla som ringde om mannen i skogen.

Härva med cigarettsmuggling

Den nu misstänkte 27-åringen greps tre dagar efter mordet. En polis, som inte var i tjänst, upptäckte hans bil med och kände igen registreringsnummer som gått ut via rikslarm. Den misstänkte arbetade då med att måla ett garage.

Den internationella efterlysningen gäller 27-åringens inblandning i en härva med cigarettsmuggling.

I förhören inför rättegången nekar mannen till anklagelsen om mord. Han säger att han hittade den döda kvinnan och gömde kroppen i skogen, därav de blodspår från offret som hittats på hans kläder.

I Aftonbladet Brottscentralen bemöter polisen kritiken och oron från ortsborna.

ARTIKELN HANDLAR OM