Lodjur hängdes levande i träd – mobilfilm bevisning i jaktbrottshärva

Publicerad 2017-09-14

Ett lodjur som snaras i ett träd. Ett annat som fångat i en bur stressas av en skällande hund samtidigt som en pinne stöts i sidan på lodjuret.

Om en månad börjar rättegången om jaktbrottshärvan i Norrbotten där fem män åtalats.

Aftonbladet har tagit del av filmerna som visar hur djuren plågats.

Den 16 oktober börjar den fem dagar långa förhandlingen i Luleå tingsrätt om flera grova jaktbrott och vapenbrott. En 46-årig jaktprofil i Norrbotten står i centrum för en härva som nystades upp efter ett tillslag i augusti 2016.

Polisen slog till mot de fem männen med hjälp av närmare 50 poliser och beslagtog datorer, mobiler och även vapen. Åtalet, som kom i slutet av juni, landade i totalt 23 punkter. Nio djur - fem björnar, tre lodjur och en järv - ska enligt åklagaren ha dödats trots att männen inte haft rätt att göra det.

Lät lodjur hänga i träd

De flesta brotten är det 46-åringen som misstänks för. Han har åtalats för att ha snarat och dödat björn och lodjur samt för att ha fångat lodjur i en illegal fälla.

I förundersökningen finns bilder på djuren. Men också sex filmer som Aftonbladet tagit del av. En suddig mobilfilm visar hur ett lodjur snarats i ett träd. Den hänger i ett träd, fortfarande levande trots snaran.

Lodjur fångat i fälla plågas

Fyra andra filmer, som hämtats från 46-åringens mobil, visar även de lodjur men fångade i en bur. En av filmerna visar hur en hund skäller på ett lodjur som morrar och försöker freda sig, i ett annat klipp stöter en person en pinne i sidan på lodjuret.

– De är en del i bevisningen, de är viktiga, säger åklagare Åse Schoultz men påpekar att även annan bevisning som telefonavlyssning och GPS-tömningar är viktiga i målet.

Nekar till jaktbrott

Männen förnekar jaktbrott. 46-åringen har gjort vissa medgivanden gällande vapenbrott där beslagtagit vapen som han inte haft rätt att ha. Men han nekar till att ha dödat de lodjur som syns på filmerna.

– Han han förnekar alla jaktbrott, har 46-åringens advokat Jonas Westerlund tidigare sagt till Aftonbladet.

I förhör frågar polisen hur det kommer sig att 46-åringen har bilder och filmer på rovdjur men mannen har ingen förklaring.

– Jag menar att det inte är styrkt att filmerna är tagna med mobilens kamera. Det är en punkt där jag och åklagaren inte är överens, säger Jonas Westerlund.

Advokaten har även åberopat ett förhör med en systemutvecklare om just frågan om materialet i mobiltelefonen.

Männens vapen omhändertagna

Enligt polisen har de vapen som männen har licenser för omhändertagits. Polismyndigheten kommer att invänta dom i målet innan man fattar beslut om vad som ska ske med dessa vapen.

Aftonbladet har sökt 46-åringen.