Aftonbladet söker sommarvikarier

Uppdaterad 2024-02-05 | Publicerad 2023-01-26

Är du journalist och söker Sveriges roligaste jobb?

Kan du berätta spännande, begripligt och gillar att jobba i ett lag?

Nu behöver Aftonbladet vikarier inför sommaren.

På Aftonbladets breaking news-desk är du i centrum för de stora händelserna.

Snart finns en ny chans att jobba på Sveriges roligaste redaktion. Vi behöver vikarier redan från under våren och inte minst under sommaren när många ska vara lediga.

Den här annonsen riktar sig till dig som kanske inte trott att Aftonbladet är för dig. Nu söker vi inte den som vunnit massor av priser, skriver bäst av alla eller bara har jobbat som journalist.

Vi behöver dig som kan ta dig fram på ett annat språk, har andra erfarenheter, lever utanför journalistbubblan och helst hittar nyheter utanför de vanliga nyhetssajterna. Om du dessutom vill utmana hur vi jobbar är det ett plus.

Journalistutbildning är ett krav.

Vi söker medarbetare till de flesta av våra avdelningar: Breaking news-desken, Sportbladet, Nöjesbladet, videoredaktionen, tidningsredigering, podcastredaktionen. Läs gärna mer om våra olika delar av redaktionen här nedan.

Våra avdelningar:

Breaking news: Vad är det som har hänt? Flera miljoner svenskar vänder sig till Aftonbladet varje dag för att få svar på den frågan. Aftonbladet skapade en stark breakingdesk 2015 och vi har inte haft en lugn stund sedan dess. Nu är vi Sveriges största och roligaste nyhetsdesk och söker dig med dokumenterad erfarenhet av sådant som liverapportering, omvärldsbevakning och snabb nyhetsvärdering.

Nöjet: Aftonbladet Nöje är Skandinaviens största förmedlare av nöjesnyheter. Dagligen engagerar och informerar vi miljoner läsare med de största nyheterna och snackisarna kring tv, musik, film och kändisliv. Våra läsare älskar mixen av tunga avslöjanden och lättare kortisar och vi brinner för den. Det hoppas vi att du som söker dig till Nöjesbladet också gör.

Sportbladet: Sportbladet startades 8 maj 2000 och är idag Sveriges största sportdestination med ca 1,5 miljoner läsare varje dag – dygnet runt. Den rosa redaktionen har lyft svensk sportjournalistik till en helt ny nivå genom åren. Sportbladet finns digitalt, som daglig sportbilaga, poddar, tv-format och sportbiblar. Redaktionen bevakar all världens idrott med fokus på fotboll, hockey, vinteridrott och mästerskap och har blivit prisad för sin journalistik och innovation vid ett flertal tillfällen.

Varje morgon börjar med ett öppet morgonmöte där vi utvärderar, pratar pressetik och spånar idéer.

Video: Aftonbladets livesändningar och nyhetsinslag når miljoner svenskar varje dag. Ett ansvar vi tar på största allvar och som tvingar oss att ständigt förnyas. Vi livebevakar de största händelserna, förklarar de svåraste skeenderna med grafiska inslag och fördjupar Aftonbladets berättande med videojournalistik. Vi arbetar i små team där alla har en viktig roll såväl i breakinglägen som planerad produktion.

Print: På papperstidningen får du jobba med Aftonbladets alla avdelningar och känna på den äkta och klassiska deadlinekänslan. Vi utgår dels från materialet som produceras online, men driver även egen journalistik med några av Sveriges bästa och mest rutinerade redigerare och reportrar.

Podcast: Aftonbladet Podcast är Sveriges piggaste ljudredaktion som jobbar med ett antal olika podcasts – inte minst med Aftonbladet Daily, Sveriges största dagliga nyhetspodd.

Feature och vertikalerna: Hos Aftonbladet feature tar vi alla delar av livet på allvar. Vi strävar efter att göra Sveriges mest engagerande journalistik om gripande människoöden, de senaste hälsotrenderna, den godaste köttfärssåsen och tipsen som ger dig mer i plånboken.

Vilka positioner är det vi söker?

Webbredaktörer: En nyckelroll på Aftonbladet. Du ansvarar för paketering och presentation på Sveriges största nyhetssajt. Du sätter rubriker, väljer bilder och skickar nyhetsflashar. I jobbet ingår även att optimera artiklar för sociala medier och SEO. Du ser till att Aftonbladet är Sveriges snabbaste och tillförlitligaste nyhetskälla och att vi har rätt tilltal och mix på sajten. Du behöver vara bra på att nyhetsvärdera och van vid att fatta snabba beslut. God språkkänsla är också viktigt. Vi söker dig som har journalistutbildning och gärna några års erfarenhet av arbete på en nyhetsredaktion

Skrivande reportrar: Vi söker efter skrivande reportrar till nyhetsredaktionens breaking news-desk, Sportbladet och nöjet. Du brinner för journalistik som tilltalar många, har ryggmärgsreflex i jobbet när det gäller etik och källkritik, och kan jobba snabbt. Vi söker dig som kan och förstår hur man hittar nyheter via sociala medier, kan ha en lättillgänglig ton och som förstår hur du får spridning på artikeln.

Videoreportrar: Som videoreporter på Aftonbladet rapporterar du live från fältet, intervjuar personer och redigerar inslag tillsammans med breakingdesken. Du förväntas också kunna leverera skriven journalistik vid behov, även om ditt fokus är videojournalistik. Som reporter kan man både arbeta nära breakingdesken men också vid vår videodesk, som producerar videojournalistik tillsammans med andra redaktioner på Aftonbladet som gräv, feature, nöje, sport med flera.

Sportbladet är en av alla avdelningar som söker vikarier.

Programledare TV: En programledare på Aftonbladet har ett grundkrav och huvudfokus. Att kunna programleda med kort varsel vid svåra nyhetslägen i flera timmar utan förberett manus. Hur gör man det? Tillsammans med sitt team. Vi har flera års erfarenhet av denna typ av rapportering och som breakingteam har vi framgångsrikt sänt live om terrordåd, plötsliga kungabebisar och stora nyhetshändelser i hela Sverige.
Utöver att vara programledare redigerar du inslag, medverkar i planering och genomförande av större sändningar samt kan programleda och rapportera från fältet vid behov.

Redaktör TV: En redaktör på videoredaktionen är den centrala arbetsledaren för sitt team. Som redaktör styr du sändningen innehållsmässigt från kontrollrummet och prioriterar vilken videojournalistik vi ska genomföra tillsammans med nyhetschefen på desken. Redaktören arbetar nära den centrala desken med ett fokus på livesändningar och inslag. Du tar beslut om hur vi bevakar plötsliga och planerade händelser med videojournalistik och förväntas kunna ta självständiga pressetiska beslut.

Bildproducent TV: En bildproducent på Aftonbladet har som huvudfokus att ansvara för produktionen av livesändningar från våra olika kontrollrum. Som bildproducent hanterar du vår sändningsteknik med stöd av vår tekniska personal och samarbetar nära redaktör och programledare vid sändningar. Bildproducenten hanterar själv bildmixer, ljudmixer och remotekameror samtidigt som de bildproducerar sändningen. Sändningarna är ibland planerade men oftast är det livesändningar om plötsliga nyhetshändelser.

Utöver detta förbereder bildproducenten bildmaterial, redigerar inslag vid behov samt hanterar intake från externa nyhetsbyråer och Aftonbladets fotografer.

Printredigerare: Journalistikens allsysslare. Som printredigerare på Aftonbladet jobbar du med och utvecklas inom bild, text och layout. Du får stor frihet, men samtidigt stort ansvar för de sidor som du ritar, och du får möjlighet att jobba med Aftonbladets samtliga avdelningar som nyheter, nöje, ledare, kultur och Sportbladet.

Aftonbladets redaktion ligger i moderna lokaler, på Kungsbron mitt i centrala Stockholm.

Du förväntas kunna grunderna i inDesign och Photoshop, och har möjligheten att utvecklas bredvid Sveriges bästa redigerare.

Reporter podcast: En person med känsla för såväl nyhetsvärdering som för ljudjournalistik som tillsammans med den övriga redaktionen kan se till att Aftonbladet Daily fortsätter vara Sveriges bästa ljudjournalistik. En möjlighet att jobba med idéer från ax till limpa, och att sen få publicera dem för en stor och trogen publik – varje dag.

Precisera gärna under vilken period som du är tillgänglig samt vilken avdelning och tjänst som du är mest intresserad av, och meriterad för, i din ansökan.

Vad vi kan erbjuda?

• En stimulerande arbetsplats där du når en miljonpublik.

• Kunniga, smarta och drivna kollegor och en trevlig arbetsmiljö

• Krävande och erfarna chefer som får dig att utvecklas varje dag.

• Engagerad publik som hjälper oss att bli bättre.

Tjänsterna är sommarvikariat med tillträde under våren/sommaren 2023 eller efter överenskommelse. Vänta inte med att söka! Vi jobbar med löpande rekrytering vilket innebär att tjänsten kan bli tillsatt innan sista ansökningsdatum.

För fackliga frågor om tjänsterna kontakta Sara Milstead, (SJF) som nås via växeln på 08-725 20 00.

Välkommen med din ansökan!

Från kontrollrummet hos Aftonbladet TV styrs många livesändningar.

Våra medarbetare berättar

”Aftonbladet är ett ställe där du kan utvecklas”, säger kriminalreportern Linda Hjertén.

Linda Hjertén, kriminalreporter

”Jag var 21 år när jag kom som praktikant från Kalix Folkhögskola till Aftonbladet. Att välja Aftonbladet då var självklart, det var den tidning hela min arbetarklass-släkt läste och jag var själv uppvuxen med den.

Jag hamnade på nöjesredaktionen där jag fick lära mig det mesta från grunden. Hur det egentligen är att vara journalist, hur man skriver en snärtig ingress, hur man levererar tio artiklar innan deadline och hur man håller värmen när man häckar åtta timmar utanför regeringskansliet i jakt på just den där kommentaren som alla vill ha.

Det var en hård skola, men den roligaste skola jag gått i.

Jag fick sedan min drömtjänst som kriminalreporter som 24-åring. För Aftonbladet är ett ställe där du kan utvecklas, där din roll inte är satt i sten. Eftersom vi jobbar i flera kanaler samtidigt kan man plötsligt, flera år in i sitt arbetsliv, upptäcka talanger man inte visste man hade.

Trots många år på tidningen känner jag fortfarande att jag utvecklas. Jag känner också, än idag, att det är en enormt trevlig arbetsplats med bjussiga kollegor. Det finns alltid någon klokare än en själv man kan be om råd.

Om du gör din praktik här, passa på att fråga så mycket och så många du kan, passa på att testa på allt du hittills inte kan eller vågat, och har roligt!”

Oisín Cantwell, reporter och nyhetskrönikör på Aftonbladet som 2022 mottog publicistklubbens pris.

Oisín Cantwell, reporter och nyhetskrönikör

”Då jag 1997 blev fast anställd var Aftonbladet i allt väsentligt ännu bara en tidning. 

Sedan dess har så mycket hänt, webben har slagit igenom, tv-sändningar, publiceringar dygnet runt, Aftonbladet är i dag ett mediehus. 

Samtidigt är det så mycket som inte har förändrats. Det journalistiska kunnandet, lekfullheten, passionen, humorn, värmen, ambitionen att hela tiden se människan i det journalistiska arbetet, men även gemenskapen på redaktionen, allt det som gör Aftonbladet till en fantastisk arbetsplats är intakt.”

”Vi är ett lag och hjälper alltid varandra att fortsätta vara bäst”, säger tv-reportern Olivia Berntsson.

Olivia Berntsson, tv-reporter

”Jag började på Aftonbladets tv-redaktion första gången 2019. Efter nästan två år blev det en paus med lite annat jobb. I augusti förra året började för andra gången och det kändes som att komma hem igen. 

Att jobba på Aftonbladet är att vara en del av en varm familj. Ja, det låter klyschigt, men det är verkligen så. Vi är ett lag och hjälper alltid varandra att fortsätta vara bäst.”

Aftonbladets Patrik Brenning utsågs till årets sportjournalist 2022.

Patrik Brenning, sportreporter

”Jag började 2010 (tror jag) och har under mina år på Aftonbladet aldrig haft en tråkig arbetsdag.”

Aftonbladets nyhetsreporter Anna Sjögren och fotograf Pontus Orre.

Anna Sjögren, nyhetsreporter

”Att jobba på Aftonbladet är att bli en del av en stor, varm och lagom knasig familj. När du kliver in på redaktionen får du berätta om de största nyhetshändelserna i Sverige och världen – alltid uppbackad av alla smarta och snälla kollegor som jobbar här. Jag älskar bredden på Aftonbladet. Ena dagen breakar du nyheter på desken eller liverapporterar från riksdagen, nästa dag intervjuar du vanliga människor om elpriser, granskar krisen i sjukvården eller något annat du är nyfiken på. Här kan du räkna med att få göra precis allt – om du vill det. ”

Följ ämnen i artikeln