"Maken favoriserar sin son – hur ska jag göra?"

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-27

Eva Rusz och läsarna ger "Platsmorsan" råd i relationsakuten

Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz tycker att ”Plastmorsan” ska akta sig för att dra in barnen i konflikten.

– Coacha honom och visa hur han kan göra istället, säger hon.

Mina barn och andras ungar. Det ligger en hel del i talesättet, menar Eva Rusz.

Hon tycker inte att ”Plastmorsan” kan begära att mannen ska känna lika mycket för hennes dotter som för sin egen son.

– Hur är det om hon vänder på det? Känner hon lika mycket för hans son som för sin egen dotter?

”Känslomässiga banden inte lika starka”

Siffror från Statistiska Centralbyrån visar att bland barn med styvföräldrar är det vanligare att komma överens med mammans sambo än pappans, ungefär 50 mot 40 procent.

Flickorna kommer oftare än pojkarna överens med pappans sambo.

Drygt fyra av tio upplever att mammans sambo har tid och tre av tio att pappans sambo har tid över för att prata eller göra något ihop. Det är vanligare bland flickor än pojkar att tycka att pappans sambo har tid, enligt SCB.

Eva Rusz säger att även om man önskar det, kan man inte begära att de känslomässiga banden är lika starka till styvbarnen som till de egna.

Härma inte beteendet

Men det ”orättvisa” beteendet är säkert inte illa menat från mannens sida, tror hon.

”Plastmorsan” undrar om hon borde bete sig på samma sätt för att få honom att inse vad han gör. Men det är inget bra alternativ, tycker Eva Rusz.

– Hon måste istället få igång en dialog och berätta om de tillfällen då han behandlat barnen orättvist. Framför allt måste hon berätta vad hon önskar att han gjorde eller sa istället, säger Eva Rusz.

”Var konkret”

Men kanske har han inte ens märkt att han beter sig som han gör. Och då krävs det något mer konkret. ”Plastmorsan” kan kanske guida honom till ett ändrat beteende när konflikten väl uppstår, föreslår Eva Rusz.

– Språket räcker inte alltid till för att skapa en förändring. När situationen uppstår får ”Plastmorsan” i så fall stå på sig och vara tydlig med att visa vad hennes man gör fel, säger Eva Rusz och tillägger:

– Hon måste vara väldig konkret och specifik. Det är extremt vanligt att man inte har de färdigheter som krävs för en förändring.