”Han förstår inte hur jobbigt det är för mig som nyförlöst”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-13

Eva Rusz och läsarna ger råd i relationsakuten

Splittring leder inte till en bättre relation, anser Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

– Mannen reagerar som en tvååring. Han måste komma ikapp den här fasen av sitt liv, säger hon.

Omställningen till att bli förälder kan ta olika lång tid för olika personer.

– Naturen har programmerat kvinnan biologiskt så att hon är inställd på att ge barnet vad det behöver när det är fött. Beröringshormonet oxytocin frigörs vid amning och kvinnan får därmed även sitt behov av närhet tillgodosett, säger Eva Rusz.

Tar längre tid för mannen

Mannen går inte igenom samma biologiska process när han får barn. Det kan därför ta längre tid för en man att ställa om till att bli pappa, menar hon.

– Trötta mammans man behöver nya kunskaper, ny information som gör att han kommer ikapp. Nu reagerar han som ett barn som ska ha det på sitt sätt. Det är där det inte fungerar, säger Eva Rusz.

Hon uppmanar "Trötta mamman" att köpa tidningar och böcker om föräldraskap till sin man. Att be en barnmorska komma på hembesök och förklara hur saker och ting fungerar är inte heller en tokig idé.

– Upprivande relationsbråk tär på förhållandet när man samtidigt ska ta hand om en liten bebis, säger Eva Rusz.

Separationer har minskat

En rapport från 2009, ”Barn idag” från Statistiska centralbyrån, visar att antalet separationer har minskat i familjer med yngre barn mellan 1998 och 2008. Tidigare minskade risken för en separation ju äldre barnet blev. Idag är det inte så stora skillnader i separationsrisk beroende på barnets ålder.

Ungefär en halv miljon barn är skilda från en eller båda sina föräldrar. Att föräldrarna separerar är den vanligaste orsaken, enligt rapporten.

”Ta professionell hjälp"

Att bo isär är ingen bra lösning på problemet i första hand, anser Eva Rusz.

– Mannen måste bli intresserad av att utvecklas och ta ansvar för sitt föräldraskap. Om Trötta mamman inte lyckas få honom att acceptera förändringen och engagera sig, tycker jag att de ska ta professionell hjälp, säger Eva Rusz.