Emelie, 26: ”Jag grät hela julen”

Uppdaterad 2018-12-09 | Publicerad 2012-12-18

Sonen Liam firar varannan jul hos sin mamma

Vänjer sig aldrig Emilie Oldvén Liljeqvist har firat tre jular utan sin Liam, i dag sju år. ”Jag visar inte för honom att jag är ledsen”, säger hon.

Emelie Oldvén Liljeqvist grät sig igenom hela första julen utan sonen Liam.

- Det var jättejättehemskt. Och det har inte blivit lättare med åren.

Första julen efter separationen delade Emilie Oldvén Liljeqvist, 26, och Liams pappa på julafton. Men andra julen, 2007, var det dags för Liam, då två år, att fira hela julen med sin pappa.

– Jag och min nya man satt båda utan våra söner och jag grät genom hela julafton. Jag var gravid, min man försökte muntra upp mig, men det gick inte så bra. Vi satt själva hemma på julafton, åt lite julmat och kollade på tv. Liam var så pass liten och jag kände mig halv. Tom.

Varannan jul

Efter den julen har Emilie och hennes tidigare man fortsatt med varannan jul-principen. Liam, i dag sju år, är van vid det.

– Något år har han frågat ”Varför ska jag åka i väg?” men annars har det inte varit något konstigt. Han är uppvuxen så, säger Emilie Oldvén Liljeqvist.

Nu har Liam fått yngre syskon. Emilie är mamma till en fyraåring och en ettåring och dessutom har hennes man ett barn sedan innan.

– Men jag tycker att det är lika jobbigt varje år – ja, mer jobbigt ju äldre Liam blir. Även om jag har barn omkring mig på julafton, så saknas ju Liam de åren som han inte firar med oss.

”Tomt utan honom”

Emilie Oldvén Liljeqvist har alltid älskat julen, sedan hon var liten, med alla förberedelser och pyssel.

– Det är en så mysig stund på året. Och eftersom julen betyder så mycket för mig vill jag dela den med Liam. Det är tomt här utan honom. Men jag vet ju samtidigt att det är så det är.

De år som Liam inte är hos Emilie ordnar de en extra jul runt nyårsafton, då även Emilies bonusbarn är med. Som en liten julafton, med alla barnen samlade.

Vilka tips ger du till andra föräldrar som firar första julen utan barn?

– Ta det för vad det är. Man måste göra det bästa av situationen – och glädjas åt att barnet har det bra där det är. Man ska se till barnets bästa, det är det allra viktigaste. Man vill ju spendera all tid med sina barn, men det går inte alltid.

Om Emilie är ledsen inför jul visar hon inte det för Liam.

– Jag vill att han ska ha en bra jul med sin pappa och inte ha några skuldkänslor. Jag vet att han får en mysig jul där.