Ett smakprov av Phukets hetaste kök

RESA

RESA testar Baan Rim Pa - en smakupplevelse utöver det vanliga

1 av 4 | Foto: ELDIGT I det lilla köket jobbar kocken Priwan. Han har full koll på brasan i woken.

Tycker du att all thaimat smakar ungefär likadant? Glöm det. På den lyxiga restaurangen Baan Rim Pa på Phuket i Thailand får du garanterat en matupplevelse utöver det vanliga.

Här, uppflugen på en klippa med utsikt över havet och med neonljusen från Patong på behörigt avstånd, ligger restaurangen som lockat världsstjärnor som supermodellen Kate Moss och filmregissören Oliver Stone.

Det första vi ser när vi kliver in genom den lummiga entrén till Baan Rim Pa är en kvinna som sitter vid ett bord och karvar ut vackra blommor ur en stor vattenmelon. Bredvid henne på bordet står stora korgar med vackra arrangemang av frukter och grönsaker – om tanken är att reta aptiten så lyckas det perfekt!

Som tur är har vi tagit guideböckernas råd och beställt bord, för restaurangen är betryggande välfylld. Ett annat tips vi fått är att lämna flipflopsen och badshortsen på hotellet – här är det välklätt som gäller.

Maten kommer snabbt

Precis som vi befarat är det näst intill omöjligt att välja mat från menyn. Allt låter gott, men vi fastnar bland annat för bläckfisk med vitlök, chili och koriander och stora räkor lindade i smala nudlar.

Innan vi vet ordet av står maten på bordet. Papaya-salladen serveras i en stor urgröpt papaya formad som en blomma och de wokade nudlarna har formen av en krabba.

Allt smakar gudomligt, och med de fantasifulla uppläggningarna är detta något helt annat än den enkla gatumaten vi hittills ätit.

Bläckfisken är så långt från gummi man kan komma, de vita, mjälla bitarna smälter i munnen och chilin bränner precis lagom mycket.

Vi får recepten

I det lilla köket står kocken Priwan och avverkar snabbt rätt efter rätt. Hettan är massiv och med jämna mellanrum slår lågor upp från den stora woken. Vi lovprisar maten och han ger oss recepten till några av rätterna vi provat.

– Om ni får mersmak så finns det en kokbok med alla våra recept, säger Priwan innan han återvänder till spisen.

Bästa tiden att komma hit är strax före solnedgången. Sitt i baren, lyssna på det coola jazzbandet som spelar i ena änden av baren och se solen försvinna ner i havet.

När sedan maten är upp-äten är det bara att ge sig ut i Patongs hektiska nattliv igen.

ARTIKELN HANDLAR OM