Ryanair rasar mot flygsäkerhetsreglerna

Uppdaterad 2018-07-12 | Publicerad 2012-11-10

Michael O'Leary: ”Säkerhetsbälten är helt meningslösa”

Ryanair vill sälja ståplatsbiljetter till sina flygningar.

Och i jakten på kronor och ören vill man slopa så väl säkerhetsbälten som syrgasmasker.

– Säkerhetsbälten är helt meningslösa, säger företagets vd Michael O'Leary.

Aftonbladet har tidigare berättat att Ryanairs vd kallat sina resenärer för idioter. Nu är Michael O'Leary på krigsstigen igen, men denna gång riktas inte ilskan mot kunderna – utan flygsäkerhetsreglerna.

– Du behöver inte ett säkerhetsbälte när du åker tunnelbana eller på ett höghastighetståg. Om de kraschar dör alla ändå, säger han till The Telegraph.

”Räcker med ett handtag”

Anledningen till O'Learys attack är att företaget nekats till att sälja ståplatsbiljetter på sina flygningar, trots att O'Leary själv menar att resenärerna borde ha rätt att välja bort så väl säkerhetsbälten som syrgasmasker.

– Vi har inga hårda landningar längre. Om någon säger ”titta håll i det här handtaget, vi går in för landning” så kommer man att klara sig alldeles utmärkt, säger Michael O'Leary till tidningen.

Ryanairs plan är att plocka bort de sista tio stolarna på den vänstra sidan av kabinen och använda utrymmet åt ståplatsresenärer. Enligt O'Leary skulle detta sänka biljettpriserna ordentligt, och själv är han övertygad om att ståplatsbiljetter skulle bli en succé.

– Om du säger till passagerarna att det kostar 250 kronor för en sittplats och 10 kronor för ståplats så kan jag garantera att ståplatsbiljetterna kommer att sälja slut först, säger han.

Attackerar hela branschen

Den frispråkige VD:n gick också till attack mot branschen i stort då han menade att man måste förstå att allt inte handlar om lyx och komfort utan om att passagerarna ska komma fram till sin destination.

– Problemet är att hela branschen består av människor som tror att flygning är någon slags underbar sexuell upplevelse. Man tror att det är som James Bond och att alla ska åka första klass när det egentligen bara är en jäkla buss med vingar. De flesta vill bara ta sig från a till b. Man vill inte betala 5 000 kronor för en biljett, säger Michael O'Leary.

Transportstyrelsen skeptisk

I Sverige är det Transportstyrelsen som ansvarar för säkerheten i luften, och även om de betonar att O'Leary är fri att säga vad han vill så låter deras presschef skeptisk till O'Learys idéer när Aftonbladet ringer.

– Han är givetvis fri att säga vad han vill, men säkerhetsbältena är inte till för att fungera som säkerhetsbältena i bilar till exempel. De är först och främst till för att man inte ska ramla ur sitt säte och skada sig vid turbulens och start och landning, säger Eva-Mari Löfqvist, stf presschef på Transportstyrelsen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln