Nya besked om Assange

Publicerad 2017-05-18

Brott. Försätts våldtäktsmisstänkte Julian Assange på fri fot eller vill svenska åklagare ha honom fortsatt häktad? Läggs utredningen ner eller fortsätter den?

Överåklagare Marianne Ny lämnar besked under fredagen.

– Hon kan inte tillkännage att hon ska väcka åtal för då skulle hon bryta mot svensk lag, säger Assanges svenske advokat Per E Samuelson till TT.

Besked om åtal kan nämligen lämnas först sedan försvarare och misstänkt slutdelgivits - tagit del av förundersökningen i sin helhet och fått möjlighet att komma med synpunkter. Det har inte skett.

Kräver hävd häktning

Att åklagarna måste lämna besked om häktningen beror på att Per E Samuelson i början av maj lämnade in ett nytt yrkande till tingsrätten om att häktningen av Assange ska hävas.

– Min bestämda uppfattning är att vi stärkt vår sak efter förhören och att åklagarna inte längre kan se fram mot en fällande dom, säger Per E Samuelson.

Wikileaksgrundaren Assange hördes i november 2016 på Ecuadors ambassad i London. Där har han befunnit sig sedan 2012 av rädsla för att en utlämning till Sverige skulle innebära att han lämnas vidare till USA - där han retat upp Washington genom Wikileaks publiceringar av tusentals militära och diplomatiska dokument

USA vill fängsla

Ett annat skäl till att Per E Samuelson vill ha häktningen hävd är att USA nu öppet deklarerat att man har för avsikt att fängsla Assange.

– Sverige har nu - när det finns ett bevisat hot från USA - en skyldighet att se till att han kan använda sin politiska asyl på ett anständigt sätt och inte bara inne på ambassaden, säger Per E Samuelson.

I teorin skulle Assange kunna ta sig till Ecuador.

Ökar USA:s möjligheter

Men saken är komplicerad.

Å ena sidan; om häktningen hävs slutar den europeiska arresteringsordern på Assange att gälla och han kan lämna ambassaden utan risk för att brittisk polis griper honom å Sveriges vägnar.

Å andra sidan skulle det öka möjligheterna för USA att få honom utlämnad.

– Så länge det finns en svensk arresteringsorder så har den enligt brittisk lag företräde, säger Per E Samuelson.

Hur mycket USA står i startgroparna för att snabbt agera är oklart.

– Det finns i alla fall ingen officiell information från brittiska myndigheter om att USA skulle ha ansökt om att få Assange utlämnad, säger Per E Samuelson.

Kräver "stor nyhet"

Från åklagarhåll sparar man på informationen till fredagens pressträff som kommer att hållas vid lunchtid.

– Man kommer att berätta om den fortsatta handläggningen, så det är inte bara häktningsfrågan, lyder det kortfattade beskedet från Åklagarmyndighetens informationsdirektör Karin Rosander.

Per E Samuelson anser att överåklagare Marianne Ny "måste komma med någon stor nyhet" när hon nu kallar till presskonferens.

– Antingen lägger hon ner hela fallet eller så fortsätter hon utredningen med Assange på fri fot, säger han.

TT

Följ ämnen i artikeln