Bärplockare på väg hem

Publicerad 2013-09-22

Stockholm. Efter att ha bott på en parkering i snart två veckor vänder de thailändska bärplockarna hem - troligtvis redan på måndag.

De återvänder utan att ha fått betalt, men ska få hjälp av den thailändska staten att driva rättsprocesser mot bemanningsföretaget.

Att stämma företaget i Thailand ska inte kosta bärplockarna något och en lösning ska kunna läggas fram inom 45 dagar, skriver Västerbottens-Kuriren.

På en presskonferens i dag, där bland andra fackförbundet Kommunal och thailändska arbetsmarknadsdepartementet deltog, framgick det att bärplockarna var glada över att äntligen få åka hem.

De bosatte sig för ett par veckor sedan på parkeringen i protest mot att de inte fått sina löner utbetalda av det thailändska bemanningsföretaget.

– Det är inte mänskligt att man ska fortsätta bo så här. Vi har höst och det är snart minusgrader. Och deras eget önskemål är naturligtvis att komma hem, säger Lena Ceder, ombudsman på Kommunal i Västerbotten.

Arbetsgivaren har hävdat att den har fullgjort sin del av avtalet. Bärplockarna hade med stöd av Kommunal krävt att bemanningsföretaget ska styrka påståendet med lönespecifikationer.

Kommunal har dock inte lyckats få gehör för sitt krav.

– Man har som arbetsgivare inte förmåga att ta fram det, säger Ceder.

TT