Manchester försöker resa sig ur chocken

Uppdaterad 2019-07-12 | Publicerad 2017-05-23

Storbritannien. Popstjärnan var färdigsjungen och publiken hann knappt smälta konsertupplevelsen innan det exploderade utanför Manchester Arena - 22 dog.

Att så många människor - vuxna och barn - aldrig får krama nära och kära igen gör ont i Manchester.

Med neonfärger har fansen skrivit: "Ariana, vi älskar dig" på ett stort pappersark i city. Många av fansen är barn och ungdomar.

– Det är så sorgligt att tänka på hur vissa barn aldrig kom hem till sina nära efter en kväll ute, säger Eve Cock som besökte minnesplatsen för att hedra dådets offer.

Vissa människor på Manchesters gator uttrycker chock dagen efter terrordådet. Andra är inte överraskade över det blodiga dådet efter Ariana Grandes popkonsert.

– En ensam persons dåd är något som vi tyvärr börjat bli vana vid nu, säger Anna Maretta-Stark till TT:s utsände efter att hon lagt en blomsteruppsättning vid en kyrka i närheten av avspärrningarna.

Dämpad förmiddag

Flera kvarter runt arenan är fortfarande stängda och journalister från alla möjliga håll i världen rapporterar från platser där man bara kan skymta delar av den stora arenabyggnaden.

Många timmar av förmiddagen passerade innan staden tog tillbaka lite av den puls och det liv som brukar karaktärisera en vanlig vardag. Dämpat och sorgset rörde sig folk i centrum.

– Sådant här är oväntat i en så vacker stad med rikt kulturliv och många glada människor. Och när något händer så plötsligt och dödar så många oskyldiga liv är det fruktansvärt, säger Lexi Monroe.

Hela natten satt han uppe och följde nyhetsrapporteringen. Sedan tog han fram papper och pennor och ritade ett stort hjärta som fylldes med varma ord och budskap om att Manchesterborna aldrig kommer att låta sig kuvas.

Nu hänger planschen vid ett av flera blomsterhav som växer i Manchesters centrum, intill kyrkan St Ann's ett kvarter från polisavspärrningen.

– Jag säker på att Manchester inte är en stad som stannar. Det är en stark stad som förmodligen bara blir starkare av det här, säger Anna Maretta Stark.

Solen värmer som en sommardag och uteserveringarna fylls upp framåt lunchtid. Plötsligt sjuder staden av mer liv igen och Anna Maretta-Starks övertygelse om att staden mobiliserar efter den inledande chocken och sorgen känns redan som ett faktum.

Bjuder på dryck

Några män som fyllt en plastback med dryck och chokladbitar vandrar upp och ner vid gågatan för att erbjuda gratis förtäring. Snart har även personal från en restaurang fyllt brickor med dryck och sökt sig ut bland människor som försöker smälta och förstå vad staden och människorna utsatts för.

Men vaksamheten är stor och oron påtaglig när ett köpcentrum fick utrymmas under dagen. Dansken Daniel Lennø hade precis börjat semestern i Manchester när shoppingcentret Arndale utrymdes av polis. Väl ute på gatan gick rykten om skottlossning och folk började springa i panik.

Tumultet spred sig längre ner på gatan och plötsligt rusade en hord av människor. Men efter en stund var stillheten åter.

För Daniel Lennø blev det en dramatisk start på semestern. Men kvar blir han. Och terrordådet efter Ariana Grandes spelning får honom inte att skrota sina egna konsertplaner i Manchester.

– Jag bestämde mig för att resa eftersom det här är en semester jag sett fram emot. Om någon misstänker att det kan ske något under konserten är jag säker på att den ställs in, säger han.

– Men visst är jag på tå hela tiden.

TT:s utsände