Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Martin, Martina

Le Pen tar paus från partiledarposten

Publicerad 2017-04-24

Frankrike. Emmanuel Macron är favorittippad inför den avgörande omgången av det franska presidentvalet, även om det är för tidigt att räkna ut Marine Le Pen.

Hon kliver av posten som ledare för högerpopulistiska Nationella fronten för att fokusera på valkampen.

– Vi närmar oss nu ett avgörande ögonblick, Jag har alltid ansett att presidenten är hela folkets president, och ska samla alla fransmän. Det är en övertygelse som måste omsättas från ord till handling. Det är därför jag lämnar posten som partiledare för Nationella fronten, säger Marine Le Pen till tv-kanalen France 2., enligt Le Monde.

Det framgår inte hur länge hon tänker ta paus från partiledaruppdraget.

Slutsiffrorna från söndagens första valomgång visar att vänsterliberale Macron vann med 24 procent av rösterna, med högerextrema Le Pen som tvåa med 21,3 procent.

Nedbrutet på lokal nivå visar valresultatet att Marine Le Pen lyftes fram till den andra valomgången av dem som lämnats i det ekonomiska bakvattnet. I Nationella frontens traditionella fäste i sydost fick hon 28 procent, och hon gjorde också bra ifrån sig i Frankrikes rostbälte, där jobb försvunnit och fabriker lagts ner. I nordost fick hon 31 procent och östra Frankrike 28 procent, rapporterar AFP.

Där har Marine Le Pens budskap om nej till globalisering och EU gått hem.

I de större städerna, där arbetslösheten inte är lika utbredd, är stödet för Nationella frontens ledare litet. I Paris fick Macron nästan en tredjedel av rösterna, mot Le Pens fem procent.

Stöd av Hollande

Om två veckor ställs de två mot varandra Macron i den andra och avgörande omgången i vad som beskrivits som ett ödesval för Europa. Macron har profilerat sig som en outsider i politiken, men nu har han i högsta grad etablissemanget med sig. Sedan kandidaterna från de tidigare tongivande partierna slagits ut har politiker från både höger och vänster ställt sig bakom honom.

President François Hollande deklarerar i ett tv-tal att han tänker rösta på Macron, som han anser bäst lämpad att ena Frankrike. Hollande kallar Marine Le Pen "ett hot mot landets framtid", rapporterar Reuters.

Stödet är tveeggat för Macron, som under valrörelsen försökt distansera sig från den impopulärare presidenten. Samtidigt har Marine le Pen gjort allt för att koppla Macron till Hollande.

Spås storseger

Enligt opinionsundersökningar spås Macron slå Le Pen med 20 procentenheter den 7 maj. Men mycket kan hända på två veckor. Även nära medarbetare till den politiskt oerfarne Macron varnar för att ta ut segern i förskott.

– Vi måste vara ödmjuka. Valet är inte vunnet och vi behöver samla människor för att vinna, säger Richard Ferrand, generalsekreterare i Macrons parti En marche ("på väg"), enligt AFP.

Marine Le Pen försökte dagen efter första valomgången lyfta fram Macrons oerfarenhet i säkerhetsfrågor.

– Jag är här för att möta fransmännen för att uppmärksamma dem på viktiga frågor, som islamistisk terror, där herr Macron, milt uttryckt, är svag, sade hon till journalister i Hénin-Beaumont.

Den 3 maj möts Macron och Le Pen i en direktsänd tv-debatt, vilken kan få stor betydelse för valutången.

Parlamentsval väntar

De flesta bedömare tror ändå att Frankrikes näste president heter Emmanuel Macron.

– Jag bedömer att sannolikheten att Marine Le Pen ska bli Frankrikes president är närmast mikroskopisk, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Om Macron vinner den 7 maj väntar nya utmaningar. Han måste mobilisera inför det parlamentsval som väntar i juni - bara en månad efter presidentvalet - utan att ha något traditionellt parti bakom sig.

– Hans möjligheter att göra det som hans anhängare hoppas och tror hänger otroligt mycket ihop med om han lyckas i parlamentsvalet. Så för honom räcker det inte med att vinna presidentvalet, säger Marie Demker.

Macron har gått till val på att göra stora förändringar i arbetsmarknaden, socialförsäkringssystemet och skattesystemet, vilket tidigare visat sig vara väldigt svårt, även för presidenter som har etablerade partier bakom sig.

TT

Följ ämnen i artikeln