Kaos i stavkvalet: "Som en krigszon"

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2021-08-02

Angelica Bengtsson.

Regnkaos och ens stunds ovisshet. Men till slut kunde Angelica Bengtsson glädjas åt att hon äntligen tagit sig till OS-final.

Då kom tårarna.

– Då var det som att man kastade mig i vatten, jag tappade andan. Wow, säger hon.

OS i Rio de Janeiro 2016 slutade i tårar för Angelica Bengtsson, som mycket besviken slogs ut redan i kvalet.

I Tokyo fem år senare var det glädjetårar i stället.

Angelica Bengtsson tog 4,55 i andra försöket – vilket räckte till final när arrangörerna drog ett streck i kvalet vid just den höjden efter regnkaoset och ett långt uppehåll.

– Jag är väldigt glad över att de tog det beslutet, för efter uppehållet var det verkligen en krigszon, säger Angelica Bengtsson.

– Sandi (Morris) bröt staven det första som hände efter uppehållet, sedan var det någon som flög åt sidan. Det var bara kaos.

Mitt i tumultet lyckades Angelica Bengtsson dock uppbåda de krafter som behövdes för att ta sig över 4,55. Och nu är hon i OS-final till slut, efter en besvärlig säsong.

– Äntligen. Jag var så nära förra gången, då jag var helt säker på att komma med. Och nu kommer jag med när jag inte trodde det, säger hon.

Angelica Bengtsson hann ta 4,25 och 4,40 innan kvalet fick avbrytas. Ett kraftigt ösregn drog in över Olympiastadion, lagom till att ribborna i slutet av de båda parallella kvalbanorna hade höjts till 4,55 meter.

Men efter omkring en timme kunde kvalet återupptas.

Meijer utslagen

Då bröt amerikanskan Sandi Morris staven och skadade sig. Hon försökte tre gånger på 4,55, men tvingades med stora smärtor avbryta försöken och leddes otröstlig bort från stavhoppsmattan.

Det påverkade Angelica Bengtsson, som var med om en liknande situation på VM i Doha, starkt. Efter kvalet avslöjar hon dessutom att hon haft besvär med en hälseneinflammation de senaste dagarna.

– När man såg Sandis bedrövelse tänkte jag hur lyckligt lottad man var att ha en hel kropp. Jag har lite ont i foten men jag klarade det, säger Bengtsson.

För Michaela Meijer gick kvalet sämre och hon är utslagen efter att ha stannat på 4,40.

Men efter den dramatiska sommaren – först en allvarlig bilolycka efter Karlstads GP och sedan covidsmitta som tvingade henne att sitta i karantän i Storbritannien i tio dagar – var det kanske inte så illa ändå.

– Det var så kul att komma hit och känna att jag ändå kunde försöka ge vettiga försök, säger Meijer.

– Vi bestämde ändå ganska sent att komma hit, för jag behövde komma hem och träna efter tio dagars karantän där.

”Som en film”

För Angelica Bengtsson handlar det nu om att smälta den smått chockartade upplevelsen på Tokyos Olympiastadion.

– Det var en krigzson, det var överleva, överleva, överleva. Och sedan när vi var klara var det helt tyst på arenan. Det var verkligen som en slutscen av en film, säger hon.

Uppföljaren, stavfinalen, avgörs på torsdag. Förhoppningsvis med svenskan i en av huvudrollerna.

– I dag visar jag att jag kan hantera kaos. Jag kommer att ta varje höjd för sig, säger hon.

– Jag var glad över att ta 4,25 i dag, glad över att klara -40 och -55 och jag kommer att vara lika glad över varenda höjd i finalen också.

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll Medaljligan OS 2021

Medaljligan i OS 2021 – så ligger Sverige till