Han får sparken efter OS-fiaskot

Publicerad 2014-03-05

Rysslands kickade förbundskapten: ”Beslutet är korrekt”

Biljaletdinov. Foto: TT

Fiaskot i OS på hemmaplan blev droppen.

I dag meddelar ryska hockeyförbundet att Zinetula Biljaletdinov, 58, sparkas som förbundskapten.

– Men alla är ansvariga. Efter VM ska vi analysera problemen vi har inom rysk hockey, säger ordförande Vladislav Tretjak.

Trots ett stjärnspäckat lag med namn som Ovetjkin, Malkin och Datsiuk slutade OS-turneringen i Sotji med ett praktfiasko för Ryssland, som slogs ut redan i kvartsfinal av Finland.

Det har efteråt ryktats om en inre spricka, som förbundskaptenen Biljaletdinov dementerar.

– Det ”faktum” att Ovetjkin och Malkin kom till mig och bad om att få spela i olika kedjor är en ren lögn, nonsens. De är fantastiska killar, men i den här turneringen fungerade det inte, säger Biljaletdinov till stadium.ru.

”Jag misslyckades”

Oavsett vilket är ryska hockeyförbundets tålamod förbrukat. I dag meddelades enligt championat.com att Biljaletdinov får lämna sin post med omedelbar verkan.

– Min uppgift inför OS var att se till så att vi skulle lyckas. Men jag misslyckades. Beslutet att göra sig av med mig är därför korrekt, säger Biljaletdinov.

– Vilka misstag vi gjorde? Låt oss inte prata om det. Men jag förstår förbundets beslut. Laget var väl förberett inför OS, inget snack om det.

Ny tränare inom kort

Nu är frågan vem som leder Ryssland under VM i Vitryssland 9-25 maj.

– Jag vill inte offentliggöra kandidaterna till posten. Men vi planerar att fatta ett beslut om ny förbundskapten så snart som möjligt. Jag tror att den nya tränaren kommer vara mer öppen för pressen, säger Tretjak.

Biljaletdinov efterträdde Vjatjeslav Bykov som sparkades efter VM i Slovakien 2011 där Ryssland också missade medalj. 2012 ledde Biljaletdinov Ryssland till VM-guld i Globen.

Följ ämnen i artikeln