Jättehopp av Sagnia – ny världsetta

Publicerad 2018-02-17

Khaddi Sagnia är i sitt livs längdhoppsform.
23-åringen satte nytt personligt rekord när hon hoppade 6,85 meter i SM.
Det innebär att Sagnia är etta i världen i år och klar för inomhus-VM i Birmingham om två veckor.

När förbundskapten Karin Torneklint presenterade de första VM-klara namnen på fredagen var Khaddi Sagnia med, men inte i paradgrenen längdhopp utan på 60 meter häck.
Världsetta

Klarade VM-biljett

SM i Gävle innebar en sista möjlighet att ordna VM-biljetten även i längd – och Sagnia levererade över alla förväntningar. 6,67 i andra försöket innebar en putsning av personbästat inomhus, men i fjärde hoppet kom den riktiga fullträffen för göteborgskan. Sagnia hoppade 6,85 och klättrade hastigt och lustigt upp som etta på världsårsbästalistan, som tidigare toppades av serbiska stjärnan Ivana Spanovic på 6,77.– Det var oerhört imponerande av Khaddi. Det var ju inte bara 6,85-hoppet. Hon hade ju även det där på 6,67 och ett långt övertrampshopp också, säger förbundskapten Karin Torneklint till Gefle Dagblad.
I och med jättehoppet slog sig Khaddi Sagnia också in högt på topplistan genom tiderna i Sverige, där hon nu är trea. Bara Carolina Klüft (6,92) och Erica Johansson (6,89) har hoppat längre inomhus. Sagnias personliga rekord utomhus är 6,78.

Ekelund vann

En annan vinnare i lördagens SM-tävlingar var löpartalangen Irene Ekelund. Sprintern har haft skadeproblem och inte gjort mycket väsen av sig de senaste åren, men nu sprang 20-åringen 60 meter på 7,43 och vann guldet en hundradel före Elin Östlund.
– Hon är på väg tillbaka. Det märktes i tävlingen Raka spåret för några veckor sedan och nu fungerade det både i försöken och i finalen. Det var riktigt kul, säger Torneklint till Gefle Dagblad.
Herrarnas 60-metersfinal vanns av fjolårets EM-trea inomhus, Austin Hamilton. Med tiden 6,69 var han två hundradelar snabbare än Tom Kling Baptiste.