21 personer dog – löparen berättar om tragedin

Publicerad 2021-11-17

Från räddningsinsatsen.

21 personer dog uppe i bergen efter ett kraftigt väderomslag.

Sedan dess har överlevarna försökts tystas.

Nu berättar två kinesiska ultramaratonlöpare om tragedin.

På nästan 2000 meters höjd uppe i bergen i närhet av den kinesiska staden Baiyin i Gansuprovinsen inträffade det som inte fick hända. Över 150 personer tävlade i den 100 kilometer långa ultramaratontävlingen när vädret plötsligt vände.

Deltagarna blev fast långt ifrån civilisationen när vindarna tilltog och regnet piskade deras tunt klädda kroppar. Flera löpare kollapsade – och totalt miste 21 människor sina liv.

Överlevarna har sedan dess stoppats från att berätta om sanningen uppe i bergen. Vissa har hotats, skriver BBC Sport.

– De hindrar oss från att kontakta andra familjemedlemmar eller journalister, säger en kvinna, vars bror dog, till The New York Times.

”Min syn blev suddig”

Trots det aktiva arbetet för att hålla sanningen dold har nu två tävlare delat sina upplevelser på sociala medier, rapporter BBC Sport.

De målar upp en bild av medtävlande som dog framför ögonen på dem. Det var de helt ovetandes om när de samlades i anslutning till startlinjen. Men det ruskiga vädret började ge sig till känna redan då.

Zhang Xiaotao, en av löparna, berättar att huttrande deltagare samlades i presentbutiken. Men eftersom arrangören förväntade sig att vädret skulle klarna upp gav de sig i väg.

Xiaotao fick en fin start. Efter 20 kilometer passerade han Huang Guanjun, den hörselskadade nationella Paralympicsmästaren från 2019. Guanjun kämpade med vädret, men han kämpade på. Även Xiaotao fick problem i den tilltagande stormen.

”Jag var halvvägs upp för berget när haglet kom. Mitt ansikte täcktes i is och min syn blev suddig, vilket gjorde att stigen framför mig blev svår att följa”, skriver han på sociala medier.

Xiaotao gjorde sedan sällskap med Wu Panrong, som vid denna punkt hade ett tydligt darr på rösten. De bar varandra en bit, men efter en tid omöjliggjorde vädret detta samarbete. De tappade bort varandra. I räddningsarbetet hittades Panrong död. Inte heller Guanjun klarade sig.

Sökte skydd tillsammans med 50 andra tävlande

En annan löpare, som i ett inlägg kallar sig Liuluo Nanfang, berättar om hur andra tävlande vände om efter att sett personer kollapsa med fradga runt munnen.

”De berättade detta med rödsprängda ögon”, skriver han på sociala medier.

Nanfang vände också tillbaka. Skakandes. En bit ner för berget stötte han på räddningsarbetare. De förde honom till en säker plats att sitta ut vädret på. Han uppskattar att han fick sällskap av 50 andra tävlande, som alla var förkrossade över vad de just bevittnat. Att 21 människor försvunnit ut i stormen för att hittas livlösa fick de reda på först senare.

Hittades av fåraherde

Xiaotao föll ihop flera gånger. Till sist orkade han inte resa sig igen. Då virade han in sig i en värmefilt och tryckte på SOS-knappen på sin GPS. Sedan stängde han ögonen – och öppnade dem igen i en grotta.

Xiaotao hade hittats medvetslös av en fåraherde som burit honom över axeln till trygghet. Han var en av de tursamma. Han var inte heller ensam i grottan. Flera andra tävlande hade letts till säkerhet av fåraherden, och gruppen väntade i timmar för att Xiatao skulle återfå sin styrka innan de påbörjade resan tillbaka till civilisationen.

Fick dödshot – inlägget raderades

Exakt vad som hände sedan vet vi inte. Kort efter att inlägget publicerades raderades det, skriver BBC Sport. Den kinesiska nyhetskällan When Caixin publicerade det på nytt på sina kanaler, men en vecka senare hade det försvunnit även där.

Xiatao vill inte längre berätta om det som hände uppe på berget. Enligt BBC Sport ska han ha mottagit dödshot.

”Snälla alla, speciellt vänner inom media, stör mig inte och ställ inga fler frågor”, skriver han på sociala medier.

Och inga andra deltagare från ultramaratonloppet med det tragiska utfallet har pratat sedan dess.

Totalt har 27 lokala myndighetsutövare straffats efter händelserna, rapporterar BBC Sport. Partisekreteraren för kommunistpartiet i Jingtai, Li Zuobi, hittades död kort därefter. Han föll från ett höghus. Polisen har uteslutit brottsmisstankar.

Från räddningsinsatsen.

Följ ämnen i artikeln