Padel

Padel välkomnas in i idrottens finrum

Av: 

TT

Padel är en sport som växt lavinartat. Nu är Svenska padelförbundet en del av Riksidrottsförbundet. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

SPORTBLADET

Padel har växt så det knakar de senaste åren. Nu väljs sporten in i Riksidrottsförbundet (RF), beslutar förbundets medlemmar under söndagen.

Svenska padelförbundet har sökt medlemskap i RF två gånger tidigare men då fått kalla handen av riksidrottsstyrelsen.

Lena Arvidsson, ledamot i styrelsen, säger på riksidrottsmötet, att man särskilt har tittat på just släktskapet med andra racketsporter som tennis, squash, badminton och bordtennis. En lösning om att låta padel ingå i något befintligt förbund har inte varit aktuellt.

– Tvångsgifte, det är aldrig en bra grej, säger Arvidsson.

Motiveringen som RF ger är att padel "har utvecklats till en idrott som inte längre kan anses vara nära besläktat med Svenska Tennisförbundets idrottsliga verksamhet eller något av de övriga racketsportförbundens idrottsliga verksamhet."

En annan fråga har handlat om sportens kommersialisering där padelförbundet konstaterar att den kommersiella delen av sporten är väldigt stor.

– Som ledamot i riksidrottsstyrelsen kan jag konstatera att det inte finns några problem med hallar i alla fall, säger Lena Arvidsson.

Men företag ska inte driva barn- och ungdomsverksamhet utan det ska föreningar göra, framhåller padelförbundet. Hallarna ger en bra förutsättning för sporten att växa.

Islandshäst och Friskis & Svettis föreslås också bli nya medlemsförbund i RF. Däremot föreslås avslag för e-sport, funktionell fitness, juiijitsu, bridge och schack.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Jannes order till Danielson: ”Ska absolut inte göra så”

ÄMNEN I ARTIKELN

Padel

Friskis & Svettis

Riksidrottsförbundet

Badminton