Duplantis och Sjöström får dela på prestigefullt pris

Publicerad 2024-07-04

Sveriges största OS-namn Mondo Duplantis och Sarah Sjöström har tagit hem ännu en titel bara veckor före starten i Paris.

De får dela på det prestigefulla priset ”Årets Svensk i Världen” 2024.

– Det är en stor ära. Jag är alltid stolt över att representera Sverige, säger Mondo.

– Jättekul att få dela det med en sådan som Mondo, säger Sarah Sjöström.

Priset delas ut av den ideella organisationen Svenskar i Världen sedan 40 år tillbaka.

Tidigare vinnare innehåller namn som Zlatan Ibrahimovic, Sven-Göran Eriksson, Astrid Lindgren och ABBA:s Björn Ulveus och Benny Andersson.

I fjol gick priset gemensamt till Sveriges krigskorrespondenter.

Det är inget dåligt sällskap.

– Nej, jag är jättetacksam för det och mottagandet har varit bättre än jag någonsin kunde ana sedan jag bestämde mig för att tävla för Sverige.

– Och jag känner mig mer och mer svensk för varje år som går. Speciellt nu när jag bor och lever i Sverige en stor del av sommahalvåret. Jag har fått enormt mycket kärlek. Det här känns som ett kvitto på att jag gett något tillbaka, säger Mondo till Sportbladet.

– Jag känner också att jag representerar Sverige varje gång jag tävlar och det är viktigt för mig. Inte bara då jag har landslagsdräkten på mig.

Vad säger du om att dela priset med Sarah?

–  Det känns helt underbart såklart. Jag vet vilken roll hon spelar och vilka prestationer hon gjort. Att få hamna i samma kategori som henne känns stort. Vi är ganska lika i det vi gör och vi har samma manager och har träffats och hängt lite i olika sammanhang. 

”Det är speciellt”

Sarah Sjöström delar både priset och den åsikten.

– Ja det är speciellt att få ta emot samma pris som Mondo Duplantis. Han är ju verkligen en otrolig idrottsman. Det känns som vi har haft ganska lika karriärer också, då vi presterade bra redan i ung ålder och har fortsatt att göra det. Annars kan det bli ett tungt lass att bära när förväntningarna bara växer. Men vi har båda visat att vi kunnat hantera det, säger Sarah.

– Det har varit kul att få lära känna Mondo också. Vi har träffats på en del middagar tillsammans och mötts på olika event. Och stöter ihop när vi är på OS naturligtvis.

Nu är förhoppningen att både Mondo och Sarah ska göra ännu mer reklam för Sverige i världen i OS i Paris.

För Mondo del väntar en sista tävling i just Paris, då han är med i söndagens Diamond League.

– Sedan blir det bara förberedelser inför OS. Men allting känns fint, formen är bra och spänningen börjar stiga inför OS, säger han.

Sarah gjorde sitt sista genrep i Rom för två veckor sedan.

– Ja, simning är ju en ganska mätbar sport, men jag har aldrig varit snabbare i den tävlingen. Så det var ett bra kvitto.

Mondo och Sarah är två av Sveriges största guldfavoriter i OS i Paris, som startar om tre veckor.

Sarah Sjöström med medaljerna från sim-EM tidigare i år.

Juryns motivering:

Att slå rekord efter rekord i stenhård konkurrens är en bedrift som med all rätt väcker beundran och fascination. Förmågan att kunna ladda om och bara några minuter senare åter prestera på topp är något som årets pristagare har lyckats med vid flera tillfällen. 

Årets pristagare är inte bara en person, utan två. Gemensamt för de båda är att de var unga när de slog igenom i mästerskapssammanhang. Den ena har sedan genombrottet hoppat högst i världen och den andra har simmat snabbast i världen. Deras förmåga att överträffa omvärldens skyhöga förväntningar och sätta historiska rekord år efter år är inget annat än en enastående bragd. 

Genom idrottsliga meriter i absolut världsklass har pristagarna satt både sig själva och Sverige på världskartan, och en hel nation hyser dessutom hopp om fortsatta fantastiska framgångar i samband med OS i Paris men även framöver.

Svenskar i Världen utser Armand Duplantis och Sarah Sjöström till värdiga vinnare av Årets Svensk i Världen 2024. 

Tidigare idrottare som fått priset:

Pia Sundhage (2017)

Zlatan Ibrahimovic (2013)

Annika Sörenstam (2010)

Sven-Göran Eriksson (2001)

Följ ämnen i artikeln