Jättehopp av Marion Jones i morse

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-07-16

- men frågan är om hon får åka till OS

STOCKHOLM

Marion Jones 7,11 gjorde henne till guldfavorit i längdhopp - och plötsligt är hon också en kandidat på 100 meter.

Men får hon åka alls?

Hoppade över sju meter.

Jones är ju indragen i den så kallade Balco-härvan, den där friidrottarna riskerar fällas inte på grund av positiva dopningstester utan bevis som USADA, den amerikanska antidopningsbyrån, samlat in.

Och frågan är: vågar amerikanska friidrottsförbundet (USATF) ta ut henne?

Vill USATF nominera idrottsmän och -kvinnor som är under utredning, som riskerar att bli av med eventuella medaljer efteråt?

Men man kan också fråga sig:

Vågar USATF ta risken att i n t e skicka Jones - som kanske aldrig kommer att straffas för dopning?

Flera andra friidrottare som smutsats ner av Balco och steroidskandalen har redan missat att kvala in till OS: Calvin och Alvin Harrison, Tim Montgomery, Michelle Collins och Regina Jacobs. Chryste Gaines har fortfarande chansen på 200 meter, men inte mycket pekar på att hon ska lyckas, och därmed har USATF sluppit risken att skicka ett "smutsigt lag" till OS.

Pratar inte med pressen

I det läget återstår bara ett "problem".

Marion Jones.

Själv pratar hon inte längre med pressen, undviker medierna under de pågående amerikanska OS-uttagningarna - men natten till fredagen lät hon i stället resultaten tala.

Längdhoppet som mätte 7,11 var det bästa hon presterat sedan GP-finalen i Moskva -98 då hon hoppade två centimeter längre.

Det var ett besked som kanske inte chockade men i alla fall överraskade friidrottsvärlden. Jones var bara femma på 100 meter, sprang på beskedliga 11,14, och har sett svag ut hela våren. Skakad av dopningsryktena, eller - som en del spekulerat i - kanske inte bättre än så här odopad?

Snacka om att ge svar på tal.

7,11 är världens näst bästa resultat i år, bara Jamaicas Elva Golbourne är bättre med sina 7,16 på hög höjd.

Jones gick från förlorare till guldhopp i ett enda skutt.

Intervjuad på banan sade hon, med tårar i ögonen och en röst som knappt bar:

- Jag tror jag hade en del motivation. Det känns verkligen bra. Jag hade kul därute. Det var vad folk sade till mig, att gå ut och ha kul där ute.

Kan få springa 100 ändå

Sedan sade hon inget mer. I ett pressmeddelande förklarade dock att hon såg fram emot att åka till Aten, och kanske får hon chansen att försvara båda sina individuella guld från Sydney 2000.

För häng med nu:

Torri Edwards, tvåa på 100-metersloppet tidigare i veckan, har ju åkt fast för dopning. Hon ska höras på måndag, och förutsatt att inte USADA köper hennes förklaring att hon fått i sig stimulantian niketamid av misstag så lär hon avstängas och därmed missa OS.

Då flyttas fyran Gail Devers upp som trea, tar därmed en automatisk OS-plats. Men - enligt amerikanska uppgifter kan hon komma att koncentrera sig på 100 meter häck om hon kvalificerar sig på den distansen. Ett OS-guld på korta häcken är det enda Devers saknar på sin meritlista, därför kanske hon väljer bort 100 slätt.

Och då...just det, då blir det en OS-biljett över för Marion Jones.

Som dessutom fortfarande har chansen att kvala in på 200.

Hon har inte alls lyckats på den distansen tidigare i år, men vem vågar räkna bort Marion nu?

Henrik Leman/TT