VM-hjältarna i tårar under Svenssons tal

Publicerad 2015-01-19

”Så man bygger fantastiska lag”

Förbundskaptenen från VM 1994 Tommy Svensson delade ut priset till Årets lag.

När Klas Ingessons namn då kom på tal brast det för Tomas Brolin och Kennet Andersson.

– Det var om Klas och han är en av de fem bästa vänner jag har haft i hela mitt liv så det var jobbigt, säger Brolin.

Klas Ingesson gick under 2014 bort i cancer. Under Idrottsgalan uppmärksammades VM-hjälten bland fler andra stora idrottsprofiler som Sveriges förlorat under det gångna året.

”Får dela glädje och sorg”

Efter hyllningsfilmen tog förbundskaptenen från fotbolls-VM 1994 Tommy Svensson plats på scenen som prisutdelare i kategorin Årets Lag och tog upp Ingesson som ett lysande exempel på en bra lagspelare.

– Man får dela på glädje och ibland hjälpa och trösta varandra i sorg. Jag tycker ändå det är fascinerande att se hur olika individer med olika förutsättningar, olika personligheter, färdigheter, kunskaper och mental styrka tillsammans kan åstadkomma fantastiska resultat genom att alltid göra sitt bästa för laget och göra vandra bättre, sa Svensson och fortsatte:

”Klas ställde självklart upp”

– Ibland måste man göra avkall på sig själv för att gagna laget. Vi såg några fina bilder på Klas Ingesson här och han är verkligen ett sådant typexempel. Han tyckte själv att han var bäst som innermittfältare, och det var han också när han kunde springa i djupled och komma till målchanser och göra mål. Men vi tyckte han passade bättre i vårt lag på kanten så att vi kunde använda andra spelares kvalitéer och kreativitet som var bra för vårt lag. Klas ställde självklart upp på det och det är så man bygger fantastiska lag.

Ord som rörde bland annat Tomas Brolin och Kennet Andersson till tårar.

– Det var om Klas och han är en av de fem bästa vänner jag har haft i hela mitt liv så det var jobbigt, säger Brolin.

– Det blev känslosamt redan innan och så kom Tommy uppe på det. Det är en extra känslofylld gala i år. Det är klart att det är väldigt speciellt. Det är någon som lämnat oss alla och det känner man av, säger Andersson.

Tommy Svensson om talet:

– Det var känslosamt. När man ser bilder på Klas känner man att det är kämpigt fortfarande.

Här är alla pristagare!