Pokervinsten kan bli en skattesmäll

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-07-05

Skatteverket specialgranskar pokerspelare

Pokerspelare kan dömas att skatta för vinster utomlands.

Jakten på pokerspelare är ett led i Skatteverkets satsning mot spel och handel på nätet.

– Vi har haft ögonen på det här och gjort kontroller, säger Martin Solvinger på Skatteverket.

Världen har drabbats av en pokerboom och i Sverige precis som i resten av världen vinner och förlorar pokerspelare stora belopp varje dag.

Satsning mot poker

Men det är inte alltid lätt att veta vilka regler som gäller när det är dags att betala skatt och Skatteverket har sedan en tid tillbaka riktat in sig på just pokerspelare.

– Det ingår i vår satsning mot handel och spel på nätet, säger Martin Solvinger, kontrollsamordnare på Skatteverket i Stockholm.

För Skatteverkets del kvittar det om spelet bedrivs på nätet, i hemmet eller i en stor turnering. Samma regler gäller. I stället avgörs skatten av vilket land spelet bedrivs i.

Skattefritt inom EU

– Vinst i till exempel USA räknas som vinst i utländskt lotteri och beskattas med 30 procent. Vinst inom EU är skattefri.

Räknas poker som lotteri?

– Ja, i lagens mening är det inget skicklighetsspel. Det är inget som vi på Skatteverket bestämt, säger Martin Solvinger.

Kan man dra av förlusterna?

– Nej. Det går inte att kvitta vinster mot förluster.

Det betyder att den som vinner 100 000 ena dan och förlorar 100 000 nästa dag ändå måste skatta för 100 000. Inte heller resor till och från turneringar får dras av.

Försöker hänga med

Jakten på pokerspelarna bedrivs dels på nätpokersajter men också genom att gå igenom vinnarlistor från stora turneringar i jakt på svenskar.

– Vi lägger en del pengar på att hänga med i utvecklingen och söker upp pokerspelare som inte redovisar vinster, säger Martin Solvinger.

Att tänka på

Olof Jönsson

Följ ämnen i artikeln