Okända dramat bakom Hectors OS-guld

Publicerad 2022-03-10

ÅRE. Hon beskriver dagen som den bästa och jobbigaste i livet.

Nu berättar Sara Hector om dramatiken innan OS-guldet.

– Allt var fel och åkningen gick inte bra, säger hon.

Efter att ha tagit tre segrar och fem raka pallplatser i världscupen seglade Sara Hector upp som ett av Sveriges största guldhopp inför OS i Peking. 

I en sport där hundradelar avgör och centimeter kan vara skillnaden mellan succé och fiasko levde 29-åringen upp till de skyhöga förväntningarna och tog OS-guld i storslalom.  

Men vägen dit var tuff. 

– Det var inte lätt, verkligen inte. Det var väldigt mycket nytt på OS, en helt ny situation att komma in i ett mästerskap med en sådan säsong bakom mig. Det var verkligen otroligt mycket känslor och det var tufft att hålla ihop den där dagen. Det är nog den absolut tuffaste dagen i mitt liv, men den absolut bästa också, säger Hector när Sportbladet träffar henne på Nationalarenan i Åre.

”Var på så dåligt humör”

Redan när Hector kom till Peking var nervositeten stor. Sömnen blev lidande hela veckan och dagen innan karriärens största tävling var det inte mycket som stämde.

– Jag var verkligen på så dåligt humör, det var helt sjukt. Men jag tror att jag var trött och stressad. Åkningen var fel, allt var fel hela dagen och jag var bara irriterad, säger Hector som med lite distans kan se att det inte var så eländigt som det kändes. 

– Egentligen gick inte åkningen så dåligt, men känslan var inte bra. Det är lätt att bli självkritisk när man är nervös. 

Hade du kunnat hantera den här situationen för några år sedan? 

– Nej. Jag var i väldigt bra form innan VM i Vail också och då gick det inte alls bra. Då var jag också väldigt nervös så jag var väldigt förberedd på att jag skulle reagera och hade en plan för vad jag skulle försöka göra för att fokusera.

”Svårare än att vinna OS-guld”

Efter guldet gick luften ur Hector som valde att stå över lagtävlingen och lämna OS.  

– Det var verkligen skönt att få komma hem. Jag var verkligen helt slut på energi och lite nere i två veckor. Absolut inte deprimerad, men verkligen trött. Jag behövde verkligen det brejket för att orka få upp energin och humöret för att orka nu på slutet. 

Två tävlingar återstår på säsongen och även om OS-guldet är i hamn så är det ingen liten utmaning som Hector har kvar framför sig. Redan på hemmaplan i Åre har hon chansen att säkra segern i storslalomcupen.

– Det är nog det allra svåraste man kan göra i vår sport, att hålla ihop ett helt år och vinna en cup som betyder så mycket för alla. Det är svårare än att vinna ett OS-guld på ett vis och på ett vis inte för OS är så sällan. Men man måste hålla så jäkla hög nivå under ett helt år, säger Hector som leder storslalomcupen 55 poäng före Tessa Worley

– Det är många som åker väldigt bra nu och allt kan verkligen hända. Men jag ska verkligen göra mitt bästa.