Rysk flykt efter krigets start: ”Är en förlust”

Publicerad 2023-08-15

67 ryska idrottare har bytt nationalitet efter invasionen av Ukraina.

55 av dem är olympier.

– Vi vill fostra idrottare som kommer tävla för vårt land, säger Rysslands vice idrottsminister Alexei Morozov.

Ryssland invaderade Ukraina i slutet av februari förra året och det har fått konsekvenser för landets idrottare.

Ryssar och ryska lag förbjuds på de flesta håll och detta faktum har lett till att flera idrottare nu har bytt medborgarskap.

Det rör sig om totalt 67 idrottare, varav 47 sommarolympier och 12 vinterolympier, som har bytt medborgarskap sedan inasionen startade. Det uppger den statliga ryska nyhetsbyrån Tass, enligt Insidethegames.

De har bytt land

Bland idrottarna som slutat tävla för Ryssland återfinns bland annat simmaren och trippla EM-vinnaren Anastasia Kirpichnikova och OS-silverroddaren Hanna Prakatsen. De två har börjat tävla för Frankrike och Uzbekistan.

Internationella simförbundet valde i våras att skärpa sina regler för nationsbyte. Bland annat måste det ha gått minst tre år mellan två mästerskap om en simmare ska representera två olika nationer i mästerskapen.

– Vi vill fostra idrottare som kommer tävla för vårt land. Vi ser det som ett hedervärt uppdrag för alla idrottare som har vuxit upp med oss, säger Rysslands vice idrottsminister Alexei Morozov till Tass.

Öppnar för ryssarna

Morozov tonar ner de höga siffrorna med idrottare som bytt medborgarskap.

– Jag skulle inte säga att det är gigantiska siffror, men det här är en förlust för oss, säger han.

Internationella olympiska kommittén har öppnat för att släppa in ryska idrottare i OS igen, under neutral flagg förutsatt att de inte stöttar kriget i Ukraina och inte är anslutna till militären.