Dråpliga missen som kostade Alexandersson totalsegern

... och monsterträningen med Nils van der Poel

Publicerad 2021-05-12

Tove Alexandersson.

I slutet av mars kom den svenske multiidrottaren Tove Alexandersson femma i en världscuptävling.

Men hon missade den efterföljande prisceremonin och blev diskad – vilket fick stora konsekvenser.

– Man kan säga att jag var en prisutdelning från att vinna världscupen, säger hon.

Tove Alexandersson är en multitalang som sticker ut i dagens idrottsvärld, där fler och fler väljer att smalna av sin satsning redan i tidig ålder.

Under 2020 fick världseliten inom orientering inte tävla till följd av pandemin – och då valde Alexandersson att satsa på skidalpinism under vinterhalvåret.

Skidsporten där man färdas bland bergstoppar både på och utan skidor passade Alexandersson väl, och hon kammade hem en andraplats i den totala världscupen. Men det hade kunnat gå ännu bättre under debutåret.

Det hela började med att Alexandersson kom femma i en världscuptävling i Italien.

– Jag frågade min landslagstränare som hade varit med på lagledarmötet inför om jag skulle vara på prisutdelningen eller inte. Han hade förstått det som att det bara gällde topp tre. Med alla covid-test som är, och att de inte vill ha folk på prisutdelningar så var det helt rimligt för mig, säger hon.

”Vill sätta ned foten”

Enligt tävlingsreglerna hade hon behövt vara på plats – i stället blev hon nu diskad och av med sina poäng.

När säsongen skulle sammanfattas var det dessa poäng som hade behövts för att kamma hem den totala världscupen.

– Nu vet jag inte om jag ska skratta eller gråta, men där och då kändes det otroligt tufft att tappa totalen på ett sådant sätt. Vi var inte långt iväg när ceremonin hölls, så det var det som kändes allra tråkigast. Det var ingen som försökte kontakta oss, och hade de gjort det så hade vi kunnat vara där direkt. Det var inte som att jag ville missa utdelningen, utan det var ett ärligt missförstånd, säger Alexandersson.

Hon har lämnat in en protest, som av allt att döma inte verkar vara avslutad.

– Vi tycker inte att det var rätt sätt som de skötte det på. Vi känner att vi ville sätta ned foten och visa att det som de gjorde inte var rätt. Jag tycker fortfarande att jag är den som förtjänar vinsten, och att jag tappar den för en missad prisutdelning är helt fel. Det är inte värt lika mycket att få i efterhand, säger hon.

Tränade 40 timmar – på sex dagar

Nu befinner hon sig i Schweiz, där EM drar igång i dagarna, med det svenska orienteringslandslaget – och hoppas på revansch efter att ha tränat med den svenske skridskovärldsmästaren Nils van der Poel.

– Han bor också i Åre, och hörde av sig till mig. Det var roligt och inspirerande att få göra det med honom.

Om Alexandersson är en träningsnarkoman är van der Poel snäppet värre.

– Vi ville göra någonting utöver det vanliga, och han tränar vanligtvis otroligt mycket. Vi triggade varandra, och det blev 40 timmar på sex dagar. Man hann inte med så mycket mer än att träna, äta och sova, säger hon.

Om det går bra i EM – kan man säga att van der Poel var med och gjorde segerreceptet?

– Jag tror inte att det var 100 procent optimalt till EM, men det är nog väldigt bra till VM, avslutar Tove Alexandersson.

Nils van der Poel.