Storstjärnans mörka tankar: ”Trodde jag skulle dö”

Uppdaterad 2024-07-09 | Publicerad 2024-07-08

För tre månader sedan bröt de senaste två årens Tour de France-segrare flera revben, ett nyckelben och punkterade lungan.

I dag – under tourens första vilodag – talar Jonas Vingegaard ut om den dramatiska kraschen.

– Det var så illa att jag trodde jag skulle dö, säger han.

Döden är extra påtaglig just nu inom cykelsporten. I lördags kom ännu en påminnelse, sedan norske cyklisten André Drege, 25, omkommit efter en allvarlig krasch i Österrike runt.

Danske Jonas Vingegaard är på plats på Tour de France och ligger trea efter nio etapper. Men efter att kraschat allvarligt i Baskien den 4 april i år trodde han det var över, om inte livet så åtminstone karriären.

– När jag låg där tänkte jag att om jag överlever det här så slutar jag cykla, säger han vid en presskonferens under tourens första vilodag.

Danske storstjärnan Jonas Vingegaard fördes bort på bår med syrgas.

Tog sig tillbaka

– Nu sitter jag här, så det blev inte riktigt så, fortsätter han.

Vingegaard tog sig tillbaka och kunde ställa upp i året tour.

Han medger att kraschen, där även andra storstjärnor var inblandade, har satt sina spår – inte bara i form av en lång fysisk rehabiliteringsprocess.

– När man kraschar så illa börjar man fundera på om det är värt det. Det finns en stor risk inblandad.

Jonas Vingegaard.

Konkurrenten: ”De är rädda för mig”

– Tidigare har jag varit bra på att undvika att ramla, och jag har lyckats bromsa i tid. Därför tänkte jag att ingenting kunde hända mig. Efter det har jag blivit mer försiktig. Jag tänker mer på att ta risker. Just nu är jag glad över att vara vid liv. Då är det mindre viktigt hur cykelloppet går. Jag kan njuta mer nu, säger han.

Vingegaard har visat god form under Tour de France, men har både Tadej Pogačar och Remco Evenepoel före sig i totalen. I går utspelade sig ett taktiskt rävspel mellan supertrion, där dansken (och i bland Evenepoel) vägrade att bidra med farthållningen på etappen som bestod av 32 km grusvägar.

– De är rädda för mig, sade Pogačar efter etappen som vanns av franske Anthony Turgis.

Etapp tio körs i morgon (tisdag) mellan Orléans och Saint-Armand-Montrond (187,3 km).

Följ ämnen i artikeln