Nyckeln för Stina-succé: ”Ett måste”

Publicerad 2020-12-21

ÖSTERSUND. Efter imponerande skytte i måndagens sprint är siktet för Stina Nilsson inställt på IBU-cupen.

– Ja, absolut. Det är ett måste, säger tränaren Jean-Marc Chabloz.

Efter en kaosartad sprinttävling på söndagen fick Stina Nilsson revansch direkt. Hon erkänner att hon var oerhört missnöjd med insatsen på söndagen och har en del att jobba på.

– Jag var inte trygg. För mig så blir jag ganska sårbar, känner jag inte att jag har en inskjutning där jag vet att mina bra skott är bra så blir jag osäker. Då kan jag inte släppa det, då börjar jag tänka på om jag ska skruva eller så, säger hon själv efteråt.

Observationstävlingarna i Östersund var Stina Nilssons blott andra tävlingshelg. Medan världscupcirkusen centrerades till två tävlingsorter innan nyåret valde det internationella skidskytteförbundet, IBU, att ställa in IBU-cupen. De nationella tävlingarna i Sverige ställdes också in på grund av coronapandemin.

– Det är superviktigt att hon får tävla för det här är något annat. Det är en ökad anspänning. Det märker man. Det såg jag på henne idag, säger tränaren Jean-Marc Chabloz.

”Han är en sån glädjespridare”

Schweizaren som är skyttetränare för det svenska skidskyttelandslaget har inte träffat Nilsson på en månad då han har varit iväg på världscuptävlingarna i Kontiolax och Hochfilzen.

Så fort tävlingarna där avslutades på söndagen tog han sig tillbaka till Östersund för att få se sin adept i tävling.

– Jag vill inte att han ska vara så betydelsefull. Han är en sån glädjespridare. Jag visste inte om han skulle hinna hit men när jag såg honom här så sken jag upp som en sol, säger Nilsson.

På tisdagen tas den svenska truppen till IBU-cupen ut. När Chabloz får frågor om Stina Nilsson bör få chansen är han tydlig men poängterar också att det inte är han som fattar det slutgiltiga beslutet.

”Det är ett måste”

– Att skaffa den här erfarenheten av hela tävlingsmomentet. Att just få tävla i de här skarpa lägena. Det är därför hon behöver den internationella erfarenheten. Det blir lite större. Det är 100 tjejer och 100 killar som tävlar. Massa funktionärer. Säkerhetskontroll. Det är väldigt mycket lull på sidan om som Stina inte har stenkoll på. Det är klart att det här blir en utmaning. Det behöver hon. Hon behöver den här utmaningen för att ta sig vidare.

Nilsson är väl medveten om stegen hon behöver ta och till skillnad från efter de första tävlingarna i Idre för en månad sen så känner hon sig nu redo att tävla i IBU-cupen.

– Jag hoppas att jag har stärkt aktierna. Jag måste lära mig att tävla. Det är inte bara på vallen utan hur ska man lägga upp det i spåret rent fysiskt? Det är ändå 7,5 km som ska åkas på det bästa sättet för mig. Jag har fortfarande inte lärt mig hur jag ska ”pacea” mig för att komma in helt optimalt till ett skytte sådär så det är mycket lärdomar att ta, säger hon till Sportbladet.

Chabloz menar till och med att det är ett måste i den långsiktiga planen för Stina Nilsson att hon blir uttagen och får köra IBU-cupen.

– Ja, absolut. Det är ett måste. Hitta en stabilitet i IBU-cupen och sen kunna blicka vidare. 

Följ ämnen i artikeln