Okända supertalangen kan få chansen i IBU-cupen

Publicerad 2020-12-20

ÖSTERSUND. Sara Andersson, 17 år, är ett namn att lägga på minnet.

Världscupmeriterade seniorer fick alla se sig besegrade av junioren på sprinten i Östersund.

– Jag tror fortfarande inte att tiden stämmer men det är verkligen jättekul att det gick så bra. Det trodde jag inte, säger hon till Sportbladet.

De svenska skidskytteframgångarna kommer som på löpande band den här säsongen och det finns hopp om framtiden.

I sprinten i Östersund, där åkarna som är precis utanför världscuptruppen, skulle göra upp om segern dök en junior upp och var snabbast av alla. VC-jagande Elisabeth Högberg, Emma Nilsson och Ingela Andersson fick alla se sig besegrade av 17-åriga Sara Andersson.

– Det var riktigt kul. Det här trodde jag verkligen inte. Åkningen kändes riktigt bra redan från start och skyttet är jag väldigt nöjd med.

Vann trots fall

För Stina Nilssons del blev sprinten ett kaoslopp där hon fastnade i skyttemattan, bommade fyra skott och höll på att köra fel på upploppet. Elisabeth Högberg i sin tur vittnade om att det var många som föll ute i skogen. En av dem var dagens segrare.

– Det var väldigt halt och jag ramlade faktiskt också i grillsvängen här men jag kom upp ganska snabbt så det gick bra, Andersson. 

Sara Andersson, som går på gymnasiet i Mora och har ett brons i singelmixedstafett från ungdoms-OS i bagaget, tillhör det svenska juniorlandslaget. Segern i sprinten imponerade på skidskytteförbundets sportchef Anna Maria Uusitalo.

– En rolig överraskning. Det var det. Sara är ju med i vårt juniorlag men det här var över förväntan, säger hon.

24 sekunder snabbare än Nilsson

Andersson har kombinerat skidskyttet med längdåkning under uppväxten och ser åkningen som sin främsta styrka. På sprinten noterades hon för den näst bästa tiden och var hela 24 sekunder snabbare än Stina Nilsson i ren åktid.

– Sen blir jag säkrare och säkrare i skyttet för varje år, säger 17-åringen.

Hon har valt att satsa på skidskyttet och även om junior-VM är huvudmålet i år så hoppas hon att segern i Östersund kan ge henne en plats i IBU-cupen.

– Får jag chansen så vill jag ju åka, säger hon till Sportbladet.

– Ja, IBU har öppnat upp för yngre juniorer i IBU-cupen, så möjligheten finns för start. Sedan får vi se efter racet i morgon vilka vi tar ut, säger Anna-Maria Uusitalo. 

IBU-cupen, som ställdes in på grund av coronapandemin, kör igång i tyska Arber i mitten på januari och den svenska truppen dit presenteras på tisdag. Sverige har åtta platser på damsidan och sju platser på herrsidan, men kommer troligen inte fylla alla.

Följ ämnen i artikeln