Legendarens nya uppdrag – blir förbundskapten

Anton Johansson/TT

Publicerad 2022-08-19

Magnus Wislander, 58, har ett nytt uppdrag.

Handbollslegendaren är ny förbundskapten i goalball.

– En liten utmaning och något nytt för en gammal gubbe, säger han.

Han har blivit utsedd till världens bästa handbollsspelare, varit tränare i handboll och mångårig expertkommentator.

Nu ska Magnus Wislander prova något nytt.

På lördag gör 58-åringen sitt första framträdande som ny förbundskapten för svenska landslaget i goalball när laget samlas för ett träningsläger i Stockholm.

– Det lät roligt att hoppa på något annat. Man är ute på lite djupt vatten och ska förmedla någonting till folk på ett bildspråk i stället för att visa. Det känns utmanande, roligt och framför allt har det funnits en bra tradition i Sverige där man har varit duktiga och vill försöka komma uppåt igen, säger Wislander.

Goalball är en lagidrott för personer med nedsatt eller ingen syn. Alla spelare bär ögonbindel för att det skall bli så lika villkor som möjligt oavsett vilken synnedsättning spelarna har.

Wislander jämför sitt nya uppdrag med det han har som handbollsexpert i Radiosportens sändningar.

– Det jobbet går ut på samma sätt. Där är det ingen som ser utan där ska man förmedla till folk som bara hör. Det killar lite extra på det sättet, det blir en liten utmaning och något nytt för en gammal gubbe, säger han.

Dubbla poster

Parallellt kommer han att fortsätta sitt jobb på Postnord, där han är produktionschef.

Kontraktet är skrivet över Paralympics i Paris 2024. Något uttalat mål finns inte för det svenska laget, vars nästa mästerskapet är B-EM i Portugal i november.

– Först är det B-EM i Portugal som gäller. Sen finns det en teoretisk chans, men det är otroligt tufft, att kvala in till Paralympics 2024. Vi får se vilket vi mål vi ska sätta, säger Wislander.

Följ ämnen i artikeln