”Skämmer ut hela vår sport”

EM-svenskens attack efter Champions League-matchen

Publicerad 2018-03-24

KRISTIANSTAD. Tyska mästarna Rhein-Neckar Löwen tvingades spela toppmatch i ligan och åttondelsfinal i Champions League samma dag.

De skickade B-laget till polska Kielce och förlorade med 41–17.

– Det här hade aldrig hänt i fotbollen, säger Flensburgs svensk Hampus Wanne.

Sedan ett par veckor har det stått klart att de regerande tyska handbollsmästarna Rhein-Neckar Löwen (RNL) i dag skulle spela både toppmatch i ligan mot Kiel och åttondelsfinal i Champions League mot polska Kielce, som blev CL-mästare 2016.

Detta efter en maktkamp mellan Bundesliga och det europeiska förbundet (EHF) där Rhein-Neckar Löwen, med fem svenskar i laget, kommit kläm och vägrat agera slagträ mellan organisationerna.

– Det är faktiskt helt absurt. Det pågår en maktkamp mellan EHF och Bundesliga, mellan några kostymnissar som sitter på sina kontor och tjurar, och det går ut över oss spelare som redan är väldigt hårt belastade med alla matcher. Vi sitter med handfängsel på. Att man år 2018 inte kan hitta en lösning på det här är helt otroligt, sa Andreas Palicka till Sportbladet när schemakrocken var ett faktum.

Champions League kört

Mästarklubben, som toppar Bundesligatabellen nu också, valde då att skicka B-laget till Champions League-åttondelen och efter kvällens match är man i praktiken ute ur den prestigefulla turneringen som man aldrig lyckats vinna.

Det blev nämligen storstryk mot Kilce: 17–41, vilket man förstås aldrig kommer att kunna vända på hemmaplan.

Ovanpå allting åkte man på stryk mot Kiel också (22–27).

RNL:s krock var en snackis efter CL-åttondelen mellan Kristianstad och Flensburg, som tyskarna vann med 26–22.

– Det är katastrof. Det är pinsamt för vår sport. Det är ett skämt. Det ska inte få hända. De som har hand om det skämmer ut hela sporten, säger Flensburgs kantspelare Hampus Wanne.

”Då behöver vi inte ha CL”

Förstår du Rhein-Neckar Löwens beslut att skicka ett b-lag?

– Absolut! Vad ska de göra? Det blir också ett statement. Det här hade aldrig hänt i fotbollen. Då behöver vi inte ha Champions League över huvud taget om de ska hålla på så här.

Sänker det värdet på Champions League?

– Absolut! Jag tycker det blir pajasnivå.

Tobias Karlsson, lagkapten i Flensburg:

– Det är tråkig PR för sporten. Det blir bara pannkaka. Helt andra saker avgör hela Rhein-Neckar Löwens Champions League-satsning. Det är så tråkigt. Det är synd för idrotten.