Upplagt för en ny jätterysare

Begär ni att jag ska tippa? Glöm det!

LONDON. Manchester United 67 poäng, Arsenal 67, Chelsea 64.

Det är alltså en jätterysare det handlar om och begär ni att jag ska tippa hur det här slutar säger jag bara:

Ni är placerad i kö. Vi besvarar ert samtal så fort vi kan. Tack för att ni väntar.

Vi får kanske en indikation åt nåt håll om en vecka, på påskdagen, då det är Grand Slam Sunday med bataljerna Chelsea–Arsenal och Manchester United–Liverpool (apropå riggade lottningar).

Men några avgörande ryck tror jag inte på den närmaste tiden. Topplagen kommer att plocka poäng av varandra och det är väl ganska troligt att Premier League avgörs först i den sista omgången, den 11 maj.

Topptrion har på papperet lätta motståndare då: United har Wigan borta, Arsenal åker till Sunderland och Chelsea tar emot Bolton. Men om de ”lätta” lagen samtidigt slåss för sina liv i nedflyttningsstriden blir det förstås ruggiga fajter.

Två hängmatcher på onsdag: United–Bolton och Tottenham–Chelsea, och i teorin kan det då bli så att de tre topplagen alla­ står på 67 poäng när åtta omgångar återstår.

Lägger man då till att

Liver­pool och Everton kan ligga på samma poäng därbakom (59) växer dramat ytterligare.

Några viktiga datum efter påsk:

30/3: Liverpool–Everton.

5/4: Arsenal–Liverpool.

13/4: Man United–Arsenal.

19/4: Everton–Chelsea.

26/4: Chelsea-Man United.

3/5: Arsenal-Everton.

Det är såna matcher vi alla blickar fram mot och koncentrerar oss på, men det kan tänkas att guldstriden avgörs på helt andra arenor under mindre glamourösa förhållanden. Smällen som kostar ligatiteln kan komma mot ett avslappnat Derby på Pride Park eller i lervälling mot ett desperat kämpande Wigan.

Fullt sjå med bottengäng

Vi såg i går hur tufft det kan vara att vinna­ på beställning i den här ligan. De fyra engelska lag som gått till kvartsfinal i Champions League kom alla med kanonuppställningar, ändå hade de fullt sjå med gäng från den undre tabellhalvan:

Chelsea lyckades hålla sitt 1–0 (John Terrys första mål på 19 månader) mot ett Sunderland som jobbade stenhårt.

Liverpool vände 0–1 till 2–1 mot Reading sen Mascherano kvitterat med en kanon (hans första fullträff i Liverpool) och den enastående Torres avgjort igen (20 mål nu).

Inget lag tar några enkla segrar

Manchester United hade enorma problem mot Derby?...?ja, DERBY? ...?och kunde inte­ avgöra förrän Ronaldo (förstås) gjorde 1–0 med en knapp kvart kvar.

Tre uddamålssegrar, alltså?...?och så var det upp till Arsenal att göra sitt i kvällsmatchen mot Middlesbrough.

Men inte ens en serieledare som nyss spelat skjortan av europamästarna Milan på San Siro tar givna segrar i Premier League, inte ens mot en tabelltolva som Boro hemma på Emirates.

Arsenal fick bara 1–1. Med nöd och näppe,­ dessutom: Middlesbrough, som aldrig förlorat mot Arsenal under Gareth Southgate, ledde fram till den 86:e minuten. Det såg ut som om förre Gunners-liraren Aliadiere, tillbaka efter justitiemordet som gav honom fyra matchers avstängning, skulle bli stor hjälte innan Touré (var inte Flamini sist på bollen?) kvitterade på nick.

Försprånget försvann blixtsnabbt

Arsenal har inte vunnit på fyra matcher i ligan nu och det där försprånget på fem poäng försvann blixtsnabbt. Laget var i det stora hela en besvikelse i går, trots att jag inte kunde upptäcka nåt fel på inställningen. Det var en rasande grann inledning, men i övermod och oförsiktighet släppte man till en kontring –och sen blev det jobbigt att försöka brodera sig igenom en Boro-mur som stod pall sensationellt bra. Jag tror inte Arsene Wenger var särskilt nöjd med valet av Robin van Persie som anfallare bredvid Adebayor, det är uppenbart att van Persie har problem med tempot efter sin långvariga skada. Han hänger inte med i det kvicka passningsspelet och fick bara läge för sin vänsterslägga en gång. Det blev avsevärt bättre när Wenger bytte in dansken Bendtner och den alltmer imponerande Theo Walcott. Som väl måste få starta snart?

Arsenal var alltså lördagens förlorare i toppstriden när United kopplade ett litet mini-mini-mini-grepp. Och i påsk ska Gunners till Blåkulla – Stamford Bridge – medan United tar emot ett Liverpool som hittat tillbaka till sig självt.

Vi avvaktar nog lite med att tippa det här, som sagt.

Följ ämnen i artikeln