Björk: Skakar nu – för första gången

Publicerad 2016-12-11

Det ryktas att Aaron Rodgers ligger i en familjefejd.

Och att det skulle kunna vara en anledning bakom Green Bay Packers bekymmersamma säsong.

För första gången skakar i alla fall den ”frusna tundran" under quarterbackens fötter.

Aaron Rodgers hade det föga smickrande uppdraget att ta över efter legendaren Brett Favre som quarterback i Green Bay Packers, den populära och folkägda franchisen i Wisconsin. Men redan efter tre år hade han fört dem till en Super Bowl-seger.

Rodgers har inte lyckats upprepa bedriften, men ändå tagit laget till slutspel varje år. En svit som riskerar att spricka i vinter.

Efter fyra förluster i följd var läget ett tag riktigt kritiskt. Men efter två knappa segrar är Packers nu noterat för lika många segrar som förluster, sex vardera. Samma som divisionsrivalen Minnesota Vikings. Lagen möts på självaste julafton i en match som kan bli direkt avgörande vilka som går till slutspel.

Lättare sagt än gjort

Fram till dess gör Packers bäst i att vinna sina matcher mot Seattle Seahawks och Chicago Bears.

Och det är betydligt lättare sagt än gjort. Särskilt i kväll erbjuds en rejäl utmaning i form av formstarka Seahawks.

Dock förbättras Packersoddsen en aning då Earl Thomas, en medlem av Seahawks fruktade försvarsbackar ”Legion Of Boom”, saknas efter ett benbrott.

Aaron Rodgers har en av ligans absoluta armar, och med sina 3283 ligger han på en respektabel sjunde plats över antal passade yards. Men han har blivit sackad hela 25 gånger hittills, vilket bidragit till att han inte kan röra sig lika fritt i passningsfickan som han är van vid. Laget läcker även defensivt och släpper till på tok för många poäng.

Ett annat problem jag tycker Rodgers och head coach Mike McCarthy har för tillfället är förutsägbarheten. Deras spel påminner väldigt mycket om säsongen 2010 då de senast vann Super Bowl. Inte mycket har förändrats, formationer och passmönster påminner om varandra. Det är hög tid för förändring och förnyelse. Om McCarthy och Rodgers är kapabla till det får framtiden utvisa.

En naturlig reaktion?

De senaste resultaten kanske indikerar att duons bäst-före-datum i organisationen har passerats. Men det kan även vara en naturlig reaktion på en lång rad framgångsrika säsonger.

Packers berör många människor, jag vet efter min tid i organisationen. Och både fans och utomstående letar anledningar till lagets tveksamma säsong. Så när lillebror Jordan Rodgers medverkade i realitysåpan Bachelorette (!) tidigare i år gavs en ledtråd. Där påstod Jordan att han inte pratat med sin storebror på två år, och att när han besökte deras gemensamma familj stod alltid två stolar tomma där Aaron och hans flickvän, skådespelerskan Olivia Munn skulle ha suttit. Ryktena att NFL-stjärnan har brutit med hela sin familj har sedan vuxit sig starkare under hösten.

Men Packersfansen, ”Cheeseheads” kallade, är fortfarande på hans sida. De högaktar den vinnarkultur han varit med och skapat.

Riktigt kallt...

Jag har positiva intryck av Rodgers från min tid i Packers, och jag tror att spelarna är beredda att stötta honom i alla väder.

Och på tal om väder så börjar det snart bli riktigt kallt i mellanvästern, vilket bidragit till hemmaplanen Lambeau Fields smeknamn ”den frusna tundran”. Fans och spelare välkomnar vinterkylan, och ser det som en fördel gentemot de mer ovana motståndarna.

På min tid slog man alltid av värmen i träningshallen och beordrade oss att inte bylsa på oss, allt för att öva på att spela i riktigt kalla temperaturer.

Återstår att se om Rodgers kan kyla ned Seahawks och ta ett viktigt kliv mot ännu ett slutspel.

Carl-Johan Björk

Följ ämnen i artikeln