Drömde om NHL – nu ska Johan spela bandy-VM för Kina

Publicerad 2015-01-28

Som barn drömde han om att få spela hockey-VM med Tre Kronor.

På söndag gör han mästerskapsdebut - för ett annat land i en annan sport.

– Det har alltid varit en dröm att spela i ett landslag, så det var bara att hoppa på tåget, säger Farstakillen Johan Chang, som ska spela för Kina i bandy-VM.

Kommande helg inleds B-VM i Chabarovsk och det är inte bara Somalia, som tränas av Per Fosshaug och i huvudsak består av spelare från Borlänge, som har stark svenskkoppling.

Samma sak gäller mästerskapsdebuterande Kina, som möter Mongoliet i söndagens öppningsmatch.

Legendaren Hans Elis Johansson fungerar som förbundskapten och introducerade sporten i det väldiga landet i öster tillsammans med entreprenören Per-Erik Holmström och bandymissionären Jan Sjonemark.

”Gäng gamla hockeyspelare”

Även två av spelarna hämtas från Sverige – Johan Chang, 30, och Daniel Zhang, 15, som bor i 08-området och spelar ishockey för Farsta respektive Göta Traneberg. I morgon, torsdag, inleder de den långa resan till värdstaden i sydöstra Sibirien. De blågula inslagen kommer att ha tongivande roller i Kina, vars övriga truppmedlemmar är samlade i Harbin.

– Målvakterna är unga, reaktionssnabba och bra. De övriga spelarna, ett gäng gamla hockeyspelare, håller en blandad nivå. En del är hyfsade med klubban, en del är hyfsade på skridskorna. Daniel och Johan kommer att tillhöra toppspelarna och betyda ganska mycket för laget, säger Hans Elis Johansson.

”Drömde om NHL”

Det är ingen vågad gissning att Johan, som har spelat för Hammarby i allsvenskan och provat på proffslivet i Norge och Frankrike, kommer att vara en av de bästa spelarna i hela turneringen. Sedan spelar det ingen roll att hans bandybakgrund består av två träningspass och en pojklagsmatch.

– Jag har spelat hockey i hela mitt liv. Som alla andra drömde jag om att komma till NHL och spela för svenska landslaget. Eller det kinesiska... Jag träffade Per-Erik när jag spelade för Hammarby och blev tillfrågad för ett par månader sedan. Det är en jävligt häftig grej, så det var bara att hoppa på tåget. Jag vet vilka lag vi möter, men annars har jag inte hunnit kolla upp så mycket. Jag har haft fullt upp med att fixa visum och sådant, säger Johan Chang.

Äger ingen bandyklubba

Hans farfar, Soon Yu Chang, flydde inbördeskriget i Kina och kom till Sverige 1955, efter några år i Italien.

– Han sålde tyger och sådant, har jag fått berättat för mig. Jag har varit i Kina två gånger, men aldrig i Ryssland. Det blir en spännande upplevelse, säger han.

Inför avresan har Johan som vanligt tränat och spelat med division 3-klubben Farsta. Någon bandyklubba äger han inte.

– Men farsan hade en klubba av old school som jag lånade för att känna på det lite. Det funkade det också. Tränar man hockey får man känsla för det, säger Johan Chang.

Följ ämnen i artikeln