Kings jagar sin tredje raka krona

Uppdaterad 2015-04-20 | Publicerad 2015-04-19

Wahlberg: Södertälje kan skriva historia – Uppsala kan skriva om sin

Med samma motstånd, mot alla odds står Uppsala i final.

Historia har redan skrivits.

Nu är den stora frågan vem som ska göra det igen.

Toni Bizaca har kvaliteter som blir viktiga i jakten på guldet.

Söker man rivalitet, känslor och historik behöver man inte leta länge.

Säsongen 2011/2012 slogs Uppsala Basket ut av Södertälje Kings i kvartsfinal. Säsongen efter rök laget i semi efter 0–3 i matcher till Södertälje.

I fjol återupprepades uttåget, men den gången tog Uppsala Kings till en sjunde och avgörande semi.

Nu står Uppsala i final mot samma motstånd, med chansen att skriva om historien. Något de redan har gjort den här säsongen.

Det har snackats finalspöket och att vara sämst när det gäller. I år sparkade Uppsala historien hela vägen tillbaka till 1979 och säkrade första finalplatsen sedan dess. Då var knappt ens Olouma Nnamaka född. De andra Uppsalaspelarna inte ens nära.

Uppsala var guldtippat inför säsongen, men skador, sjukdomar och interna stridigheter har stört. Kaoset kulminerade i februari när Kelly Grant fick sparken, men efter att en sponsor satt sig på tvären blev coachen kvar.

Spelarnas missnöje mot tränaren finns fortfarande kvar. Men laget har uppenbarligen blivit starkare.

– Det har varit mycket turbulens, men nu är det slutspel och alla vi som spelar vill en sak och det är att vinna guldet. Det är bara att lägga allt åt sidan, sa lagkaptenen Rikard Eriksson inför semifinalen.

Upplagt för dramatik

När Södertälje slog ut Uppsala i den sjunde och avgörande semin i fjol var det som kallats ”den mest välspelade, fartfyllda och dramatiska semifinalserien basketligan skådat” över.

Nu förväntar sig alla samma dramatik i finalen.

Jag hoppas att Uppsala orkar ge publiken den. Laget har gått två stenhårda match­serier mot Norrköping och Borås, medan Södertälje joggat sig till final.

Att Kings är favoriter råder inga tvivel om, men Uppsala kommer inte sälja sig billigt.

Med största stjärnan Anton Gaddefors skadad har Axel Nordström växt fram till monster i slutspelet. Efter att ha haft det tungt i kvartsfinal­serien har han varit Uppsalas klart bästa spelare.

Han har fått en del kängor av motståndarfans och när Sportbladet genomförde en enkät med alla ligalag var det en och annan som svarade ”Nordström” på frågan om vem som var ligans största svin.

Men spelet 23-åringen har plockat fram i slutspelet är omöjligt att inte älska.

Bosnic får aldrig slut på ess

Lika omöjligt är det att inte njuta av John Robersons elegans och Toni Bizacas kvalitet.

Men Södertäljes viktigaste pusselbit heter i vanlig ordning Vedran Bosnic. Sveriges förbundskapten hittar alltid ett sätt att utmanövrera motståndet och de senaste åren har ingen överlistat mannen som aldrig tycks få slut på ess i rockärmen.

Jag har svårt att se någon lyckas i år heller.

Kings har chansen att ta tredje raka guldet, något ingen lyckats med sedan klubben gjorde det i början av 90-talet.

Uppsala har redan skrivit historia den här säsongen.

Södertälje kommer att göra det.

Plusguide

Södertälje Kings

Anfall Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Toni Bizaca, John Roberson, Darko Jukic. Trion gör inte bara poäng, de är också extremt nyttiga för Kings offensiv på andra sätt. Dessutom har mästarna spelare som Christopher Czerapowicz som kan kliva in från bänken och leverera.

Försvar Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Södertäljes defensiv är mer disciplinerad än något annat lag i ligan. Men vem ska stoppa Axel Nordström i sitt livs form? Det är inside Kings kan såras.

Rutin Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Södertälje har en drös SM-guldvinnare i laget, flera har dessutom vunnit mer än ett. Guldmakarna Toni Bizaca och John Roberson är de som ska leda Kings till tredje raka.

Publik Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Täljehallen har inte gjort sig känd för sina publikfester. Snarare tvärtom. Trots dubbla SM-guld ligger laget sjua i publikligan, men när det väl vankas SM- final brukar Södertäljepubliken åtminstone dyka upp. Lilla, men tappra, supporterföreningen Green White Fanatics lyfter betyget.

Coach Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Vedran Bosnic har tagit Södertälje till fyra raka finaler och har chansen på tredje raka guldet. Det kan inte bli mer fem plus än så.

Totalt 22 ➕

Uppsala Basket

Anfall Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Uppsala tappade sin bästa poängplockare i Anton Gaddefors. Men i stjärnans frånvaro har andra klivit fram. Axel Nordström och Dwight Burke är de största utropstecknen. Hade halkat ner ett pinnhål om det inte var för viljan. Jobbar till sig steals, offensiva returer och lösa bollar.

Försvar Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Höll ligans poänggäng Borås på 79,8 poäng i snitt under hela semifinalserien. I de tre sista matcherna sjönk det till 72,7. Uppsala har hittat energin och intensiteten som krävs i försvaret.

Rutin Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Olouma Nnamaka, Rikard Eriksson, Johan Jeansson och Thomas Jackson. Uppsala saknar inte direkt rutin, men snackar vi finalrutin finns inte mycket att hämta. Här får Jeansson bära ett tungt lass med två guld på meritlistan.

Publik Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Har basket-Sveriges kanske galnaste publik. Ljudnivån i Fyrishov gav gåshud redan under semifinal­serien. Trycket i finalen kommer att bli galet.

Coach Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Kelly Grant är meriterad, rutinerad och har vunnit SM-guld. Men i år har coachen tappat spelarnas förtroende. Lär dock ha vunnit tillbaka det något genom att ta Uppsala till första finalen på 36 år.

Totalt 21 ➕

Följ ämnen i artikeln