Flera olympier lever under existensminimum – behöver stöd

Uppdaterad 2022-12-22 | Publicerad 2022-12-21

Flera svenska olympier lever under existensminimum.

Det visar en ny undersökning.

– Den ger svart på vitt på en problematik som vi har sett och anat, säger Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK.

Svenska olympier är beroende av SOK:s stöd för att privatekonomin ska gå ihop.

44 procent av idrottarna i SOK:s stödprogram Topp och Talang skulle leva under existensminimum utan ett stipendium. Och 16 procent lever redan under existensminimum även med stöd från SOK.

Detta enligt en ny rapport byggd på intervjuer med deltagare i stödprogrammet.

– Den ger svart på vitt på en problematik som vi har sett och anat. Den ger en lite skarpare bild, att siffrorna är lite högre än vad vi skulle ha gissat, säger Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK.

Är det här ett nytt problem där ni inte har hängt med i utvecklingen?

– Det är inte nytt och vi har ju ett väl fungerande system med stipendier men också med resurspersoner på olika områden. Men vi behöver förstärka systemet.

Trygga vardagen för aktiva

Reinebo säger att mer resurser kommer öronmärkas åt Topp och Talang-programmet och nämner ytterligare en åtgärd som kan göra idrottarnas vardag lite tryggare.

– Vi måste hitta ett samspel med statsmakterna för att göra stipendierna godkända som inkomst så att du kommer in i socialförsäkringssystemet och att du kan få en kreditvärdighet för att ta ett lån till en bostad. Det handlar mycket om att de aktiva som är inne i en satsning och är över 25 år ska kunna ha ett lite långsiktigare och tryggare liv, säger han.

”Klart det funnits en stress”

Anton Dahlberg tog silver i segling på OS i Tokyo och arbetar nu som projektledare på SOK.

I början av hans karriär tänkte han inte särskilt mycket på sin ekonomi, det var först en bit in i satsningen som han började reflektera över vad han gav upp.

– Det är klart att det har funnits en stress. Man har tänkt ’om jag hade jobbat nu hade det samlats på lite pension’. Sedan skjuter man undan den tanken, säger han.

Hade du klarat satsningen utan ett stipendium?

– Nej, det hade jag inte gjort. Stipendiet har varit väldigt viktigt för mig.

Köp allt för att heja på Sverige i Sportbladet Shop här!

Följ ämnen i artikeln