”Jag vet argumentet de garanterat kommer använda”

Publicerad 2020-06-17

Ottesen till vänster om Sarah Sjöström på sim-EM 2016.

Jeanette Ottesen meddelade att hon var gravid.

Då försvann det ekonomiska stödet från simförbundet.

– Jag vet att andra har fått hjälp, säger danska simstjärnan.

För tre år sedan pausade Jeanette Ottesen – två individuella VM-guld, fem individuella EM-guld och en rival till Sarah Sjöström – sin karriär när hon blev gravid. Men för det danska simförbundet var det som om 32-åringen slutade.

– Jag meddelade graviditeten på min blogg, som jag hade då, och skrev ett mejl till danska simförbundet. Som svarade ”stort grattis”, berättar Jeanette Ottesen för danska TV2.

– Och sedan i slutet av månaden fick jag inte min lön. Jag ingick helt enkelt inte längre i det danska simförbundet.

Plötsligt uteblev det ekonomiska stödet och Ottesen menar att hon aldrig sagt att hon ska sluta. Och att hon känner till andra danska toppidrottare som har stöttats ekonomiskt under graviditeten.

Behandlade det som slut

– Jag är 100 procent säker på vilket argument de (danska simförbundet) kommer använda. Typ: ”Du presterade inte och gjorde inga resultat”. Nej, det gjorde jag inte eftersom jag var gravid, säger Ottesen.

– Stödet är baserat på vad som har uppnåtts, och att det finns resultatpotential i framtiden. Jeanette meddelade om sin graviditet och samtidigt fanns det ingen ny ansökan om ekonomiskt stöd framöver. Därför behandlade vi det som om hon avslutade karriären, säger danska simförbundets sportchef Lars Green Bach.

”Bo på gatan”

Även några av Ottesens sponsorer trodde inte heller på någon comeback, och avslutade sina samarbeten med danskan.

– Det kändes som om vi skulle bli tvungna att bo på gatan. Det var en jobbig situation, i flera månader var jag ledsen och det tyngde mitt hjärta.

Numera tränar hon på egen hand, utan stöd från danska simförbundet, och har sin man Marco Loughran som tränare. Hon satsar mot OS i Tokyo nästa år, och ur Ottesens perspektiv var det positivt att de olympiska spelen blev uppskjutna.

– Det gör att jag kan förbereda mig i ett år till. Jag får ett år till på mig att komma i bättre form och bli ännu starkare.

Följ ämnen i artikeln