Efter rattfyllan – en film om Göran Zachrisson

Uppdaterad 2019-10-09 | Publicerad 2019-04-09

Lind och Zachrisson.

Kända tv-kommentatorn Göran Zachrisson ska bli film.

SVT-medarbetaren Jens Lind har följt honom under ett år.

– Det innehåller högt och lågt, säger han.

Jens Lind och Albert Svanberg har precis avslutat dokumentärserien Hockeyns historia, tre delar på totalt tre timmar som kommer att visas i SVT med början den 23 april.

Samtidigt har Jens Lind hunnit påbörja nästa stora projekt, en film om 80-årige Göran Zachrisson.

Det var den 19 december som den folkkäre kommentatorn och golfprofilen greps vid en poliskontroll i närheten av sin bostad i Djursholm i Stockholm, han hade alkohol i blodet och står nu åtalad för grovt rattfylleri.

– Den händelsen dök upp under det här året, vi vet inte hur det blir. Jag hoppas att han kommer tillbaka och kommenterar igen och att allt går bra, säger Jens Lind.

”Händelserikt år”

Tanken var att filmen skulle visas nu under våren, men sändningsdatumet är nu framskjutet till våren.

Jens Lind har följt Göran Zachrisson på nära håll sedan i juni förra året.

– Jag har ännu inte hunnit titta på det materialet, så jag vet inte var det tar vägen. Det har varit ett händelserikt år, jag vet inte hur det kommer att landa och hur det kommer att bli men det blir en resa, säger han.

– Varje gång man sätter igång med någonting så händer det ganska mycket, det hinner ju faktiskt göra det på ett år om man bara är med. Det har jag märkt, var med så kommer berättelsen och man vet inte var det tar vägen och vilka människor man kommer att möta.

Varför vill du göra en film om Göran Zachrisson?

– När jag började på SVT låg han decennier före att berätta tv. När man kan gå tillbaka till hans reportage i början av 70-talet så tänker man; ”wow, det håller ju fortfarande” och det är banbrytande – det var banbrytande då och det är banbrytande nu.

– Sedan är jag väldigt golfintresserad och har följt Annika Sörenstam och kommenterat lite golf själv. Men främst har jag suttit och lyssnat på ”Zache” och varit väldigt fascinerad honom, vilken ovanlig person det är.

Personliga tragedier

Göran Zachrisson har uttalat sig till bland annat Expressen om händelsen i december och hur han mår.

– Jag träffar en alkoholterapeut varje dag, jag måste sluta att dricka. Jag vill bli frisk och förstår vad som gäller, jag lider av det som hänt och jag jobbar för att bli frisk, säger Göran Zachrisson.

Bakgrunden ska bland annat ha varit att hans liv har drabbats av flera personliga tragedier.

– Min fru har gått bort i cancer, min hund dog tidigare. Min yngste son har dessutom drabbats av cancer, han behandlas just nu i Helsingfors, säger Göran Zachrisson.

– Det gör ont. Allt detta har påverkat mig, jag blir stressad.

Göran Zachrissons arbetsgivare den senaste tiden har varit Viasat och Svensk Golf.

Han har erkänt grovt rattfylleri i förhör med polisen och väntar på rättegång.

Dokumentärserien Hockeyns historia fokuserar på pionjärer som Ulf Sterner, Pia Sterner, Börje Salming och Pekka Lindmark som gjorde ishockeyn till vad den har blivit i dag.