Succén: JVM-guld till Ebba Andersson

Publicerad 2017-02-01

Hyllad av Charlotte Kalla och en potentiell VM-joker.

På onsdagen visade Ebba Andersson varför när hon krossade motståndet på JVM.

– Det här betyder jätte-, jättemycket!, säger hon.

19-åriga Ebba Andersson har länge hyllats som Sveriges största skidtalang och under året har hon fortsatt imponera trots en försäsong med dubbla knäoperationer.

I samband med världscuptävlingarna i Ulricehamn hyllades hon stort av sin förebild Charlotte Kalla.

När Kalla tog ut sitt ”önskelag” till kommande VM-stafetten (i 5 kilometer fristil) valde hon, överraskande, att peta Hanna Falk och i stället ta med 19-årige Andersson.

– Det var kul, men jag har inget mer att säga om det. Just nu har jag inte ens en tanke på VM, det är tävlingarna i JVM jag har i sikte och det har varit det stora målet hela säsongen, svarade jättetalangen på berömmet.

”Helt fantastiskt”

Och Ebba Andersson uppfyllde sitt JVM-mål direkt. Som sist startande på fem kilometer fristil tog hon en övertygande seger med 13,8 sekunder före tvåan Marte Maehlum Johansen från Norge, och 15,3 sekunder före trean Mariya Istomina från Ryssland.

– Jag visste att jag låg bra till ute på bana, men det är inte avgjort förrän man har gått i mål. Jag visste att jag hade vunnit när mina lagkompisar kramade om mig, säger Ebba Andersson som därmed bärgade sitt tredje JVM-guld i karriären.

– Känslan är helt fantastiskt. Det här betyder jätte-, jättemycket, särskilt med tanke på bakgrunder jag har med två operationer.

”Stärker sina aktier”

Förbundskapten Rikard Grip var imponerad.

– Det är fantastiskt kul, verkligen imponerande, dessutom med hyfsad marginal på en så kort sträcka, säger han.

Stärker det här hennes aktier i en VM-diskussion eller hur värderar du ett JVM-resultat?

– Klart man stärker sina aktier genom att åka fort skidor oavsett om det är JVM eller något annat. Men vi får göra en samlad bedömning när vi tar ut truppen.

Ebba Andersson blir glad när hon hör Grips ord.

– Ja, det är jättekul. Men just nu har jag inga tankar på det. Nu ska jag bara njuta av dagen och se fram emot resten av distanserna här.

Ebba Andersson har chans att tangera Lina Anderssons guldrekord på JVM, fyra stycken, när skiathlonloppet avgörs på fredag.

Följ ämnen i artikeln