Börje Salming död efter sjukdomen

Uppdaterad 2022-11-25 | Publicerad 2022-11-24

Börje Salming kämpade in i det sista och fick uppleva storslagna hyllningar i såväl Toronto som Sverige.

I dag den 24 november 2022 dog den svenske hockeyikonen.

Han blev 71 år gammal.

I somras gick Börje Salming ut och berättade att han drabbats av den fruktansvärda nervsjukdomen ALS.

– Jag har fått ett besked som har skakat om livet för mig och min familj. På ett ögonblick förändras allt, sa han i ett uttalande.

Hans tillstånd försämrades snabbt och kraftigt.

Salming hyllades i Toronto

Trots det tog han sig förrförra veckan, tillsammans med sin familj, till sitt andra hem Toronto för att närvara på Hall of Fame weekend. Och väl på plats i Toronto blev Börje hyllad stort som den hjälte han var i Toronto Maple Leafs, efter totalt 16 säsonger och över 1 000 matcher i NHL-klubben.

Börje Salming är död – legendaren blev 71.

Förra veckan närvarande han också på Tidernas hockeygala i Stockholm där han fick ta emot svenska hockeyfamiljens kärlek.

Efteråt sa Börje Salmings fru Pia:

– Vi kommer inte gå ut mer offentligt nu. Vi stänger dörren nu, nu är det bara familjen som gäller.

”Var en pionjär”

I dag den 24 november 2022 dog Börje Salming.

Han blev 71 år gammal.

– Toronto Maple Leafs sörjer förlusten av Börje Salming. Börje var en pionjär inom sporten och en ikon med sin otroliga karaktär och tuffhet. Han hjälpte till att öppna dörren för européer i NHL och definierade sig själv genom sitt spel på isen och genom sina insatser för samhället. Börje kom till Maple Leafs för 50 år sedan och kommer för alltid att vara en del av vår hockeyfamilj. Vi riktar våra djupaste kondoleanser till hans fru Pia, barn Teresa, Anders, Rasmus, Bianca, Lisa och Sara samt broder Stig, säger Toronto Maple Leafs president Brendan Shanahan i ett uttalande.

Följ ämnen i artikeln