Domaren hade behövt visa ut ett par MFF-spelare till

Ojämna lag, då blandade domare Michael Lerjéus om.

Det hjälpte inte.

Han hade hade behövt visa ut ett par MFF-spelare till för att det skulle bli match på Norrporten.

Robert Laul.

Ettan kom, tvåan kom, trean kom så småningom.

Då hade vi spelat 20 minuter och det stod 3-0 till regerande mästarna Malmö FF mot nykomlingen Gif Sundsvall.

Skillnaden mellan två allsvenska lag har inte varit så tydliga på länge, om någonsin tidigare.

Det har sina förklaringar.

MFF spelade i Champions League i höstas – ”Giffarna” i superettan.

MFF har två ton guld på banken – ”Giffarna” en kubik trä.

MFF har värvat spelare som Magnus Wolff Eikrem (tre assist idag) och Jo Inge Berget (två mål) – ”Giffarna” har värvat Lars Krogh Gerson, landslagsman för Luxemburg.

Ändå gick det för enkelt, kan jag tycka.

Jo Inge Bergets första mål, när han vek in från vänster och sköt med högran, hade målvakten Tommy Naurin tagit om han varit vaken från start. Inför storpublik på hemmaplan går det att begära att keepern är på tå från avspark.

2-0 och 3-0 var snudd på identiska, avslut från nära håll efter passningar i Sundsvalls straffområde. ”Giffarna” stod på hälarna i både ett, två och tre moment på varandra. Det duger inte ens i superettan.

Det handlade förstås lika mycket om klassen på motståndet.

Stenhård utvisning

Malmö var rörliga med ständiga positionsbyten. Eikrem utgick från vänsterkanten men dök plötsligt upp i straffområdet. Berget var forward i 4-4-2-uppställningen men löpte fram ytor till vänster. Markus Rosenberg föll ner och hittade kombinationer med Tobias Sana. Oscar Lewicki och Enoch Kofi Adu smällde på med kraft i duellerna. Bara under matchens första fem minuter hade MFF vunnit tillbaka bollen på offensiv tredjedel tre gånger.

Det var – för den som sökte spänning och dramatik – en totalt ointressant match.

Om vi befunnit oss på skolgården hade någon sträckt upp handen och hojtat: ”Vi blandar om”.

Denne någon var i dag domaren Michael Lerjéus.

Utvisningen på Kofi Adu får beskrivas som stenhård, för att inte säga totalt felaktig.

Först efter att C More-studion zoomat in reprisen gick det att upptäcka en minimal touch/hakning av Adam Chennoufis högerarm strax innan skottögonblicket.

Men bestraffningen står inte i proportion till brottet, inte ens i närheten.

Sundsvall fick straffspark, Adu blev utvisad och är avstängd i nästa match mot AIK.

Ett träningspass

Som jag förstår det kunde Lerjéus ha nöjt sig med att "bara" blåsa straff när kontakten är så liten. Han måste inte visa det röda kortet också.

(Jämför med en spelare som petar bollen förbi målvakt, går omkull, det är tveksamt om han skulle nått bollen, där kan domare blåsa straff plus gult kort berättade Jonas Eriksson för mig efter derbyt Djurgården-AIK i fjol, ni kanske minns situationen).

Om domarkåren anser att regelverket inte ger utrymme för en sådan tolkning även i den aktuella situationen, bör de fundera på varför mot bakgrund av dagens händelser.

Nåväl.

Inte heller elva-mot-tio blev det match på Norrporten.

Visst, Johan Eklund rullade in straffen men det dröjde inte länge innan Wolff Eikrem hittat Oscar Lewicki med ett frisparksinlägg och så var det 4-1.

Andra halvlek blev något av ett defensivt träningspass för MFF när Åge Hareide tog in Rasmus Bengtsson för att gå över till finslipa ett annat taktiskt alternativ, trebackslinjen.

Även om Gif Sundsvall hade mer boll på MFF:s planhalva var poängen sedan länge utdelade.

Tre till Malmö FF, noll till Gif Sundsvall.