Mitt i tennissorgen: Här är Sverige bäst

Av: Jesper Åström

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Två svenskar kan bli årets tränare

Magnus Norman och Mikael Tillman.
Foto: BILDBYRÅN
Magnus Norman och Mikael Tillman.

När spelarna inte presterar får tränarna göra det istället.

Både Magnus Norman och Mikael Tillström har chans att bli världens bästa tennistränare.

Det var länge sedan svensk tennis senast fick njuta av ett åtråvärt pris. Men kanske kan pristorkan snart vara över.

Den årliga tennisceremonin ATP World Tour Awards har nominerat fem tenniscoacher till priset som "Årets tränare" – två av dem är svenskar.

Tränar världsspelare

Det är de före detta tennisspelarna Magnus Norman och Mikael Tillström som fått chans på det eftertraktade priset. Norman har sedan 2013 tränat den nuvarande världstrean Stan Wawrinka och Tillström tränar sedan 2015 den franske världsjuan Gaël Monfils.

– År 2016 har varit ett bra år för Stan Wawrinka med vinsten i US Open som höjdpunkten. Stan har ett bra team runt omkring sig och jag är glad att vara en del av det, säger Magnus Norman i ett uttalande till tennis.se.

Prestigefullt pris

ATP World Tour Awards har hållits sedan 70-talet och delar ut priser till bland annat årets spelare, årets mest förbättrade spelare och morgondagens stjärna.

Även här har svensk tennis gått prislösa sedan 2004 – då var det Joachim Johansson blev framröstad till årets mest förbättrade spelare.

I år är första året någonsin som priset delas ut till den bästa tränaren.

– Gael Monfils var rankad som nummer 24 vid årets start och hade som mål att kvalificera sig till ATP Finals där de 8 högst rankade tennisspelarna gör upp om ATP Finals titeln i London. Gael Monfils har nu sin högsta rankning i karriären som nummer 7 och vi siktar på att avsluta året bra, säger Mikael Tillström.

Endast fem tränare har blivit nominerade till priset. De övriga är amerikanske Ivan Lendl, franske Emmanuel Planque och tjeckiske Günter Bresnik. Vinnaren kommer att röstas fram av tränarkollegor och presenteras vid ATP-slutspelet i London.

Publicerad:

LÄS VIDARE