Svensken rädd – för att duscha (!)

Uppdaterad 2022-08-16 | Publicerad 2022-08-15

MÜNCHEN. Han har missat samtliga mästerskap sedan 2015 på grund av skador och sjudomar.

Nu räknar Andreas Almgren, 27, ner varje minut tills startskottet går här i München.

– Jag tar det till och med extra försiktigt när jag går in i duschen så att jag inte halkar och slår i en tå…, säger löparstjärnan.

Han säger det med glimten i ögat, men alla som känner till Andreas Almgrens skadehistorik förstår att det också finns en gnutta allvar.

För vad sägs om det här:

– Sedan 2015 har jag haft en stressfraktur i skenbenet, en i båtbenet. En stressreaktion i lårbenshalsen, en i bäckenet och en i korsbenet. En vadbristning, en baksida lår-bristning och en i menisken. Ja … det bara rullar på så där, säger han när vi ber honom dra sjukjournalen.

PLUS: Wennerholm listar Sveriges medaljchanser i EM


Gjort supertider

Almgrens talang kan ingen ifrågasätta.

Från att han slog igenom som en banbrytande svensk 800-meterslöpare år 2014 då han tog ett skrällartat brons på JVM har han – mitt bland alla skador – slagit till med supertider på såväl 1 500 meter och 3 000 meter.

Och nu är det 5 000 meter som gäller.

Andreas Almgren har haft otur med skador under karriären.

Norske suveränen Jakob Ingebrigtsen är stor guldfavorit, men där bakom finns alla förutsättningar för Andreas Almgren att slåss om silver och brons.

Han tänker i alla fall spänna bågen.

– Jag är lite osäker på exakt hur bra kapacitet jag har just nu och det kan ju bli pyspunka på sista varvet, men jag vill vara med när det avgörs. En 13:e eller 22:a plats spelar inte så stor till utan jag vill vara med när allt ska avgöras och ge mig själv chansen, säger han.

Rädd för att duscha

Men först och främst måste han komma till start.

När den här texten skrivs är det mindre än ett dygn kvar tills startskottet går – och med tanke på Almgrens skadehistorisk ska vi nog inte ropa hej förrän han står där på startlinjen.

– Jag har varit nojig hela tiden nu de sista dagarna. Man tar det liksom extra försiktigt när man kliver in i duschen så man inte halkar och slår i en tå..., säger han.

I söndags blev han inbjuden till Bundesligamatchen mellan Bayern München och Wolfsburg, där hans manager Stina Funkes son Mattias Svenberg spelar – men tackade nej på grund av rädslan för att bli smittad av någon sjukdom.

– Jag ville ju gå, men nu när det är så nära ska jag inte chansa, säger Almgren.

Följ ämnen i artikeln