Medan du sov – friidrotts-VM dag 4

Publicerad 2022-07-19

EUGENE. En svensktom natt.

Men det var inte ont om underhållning det här passet heller. Vi har favoriter som var illa ute, taktiklopp, jättehopp och en höjdhoppstävling med ”blågul” pall.

Sportbladet ger dig allt du missat från friidrotts-VM.

Svensktomt – men höjdhoppet gick i blågult

Det var inga svenska igång på kvällspasset här i Eugene. Men den grenen som var mest blågul var utan tvekan herrarnas höjd. Inte nog med Andrej Protsenko från Ukraina vann brons. På silverplats hittade vi koreanen Sanghyeok Woo som både till stil och teknik liknar hans stora idol Stefan Holm.

– Det är min stora förebild. Han har gett mig mycket inspiration eftersom han är en höjdhoppare som är relativt kort. Jag ville bli som honom och försökte imitera honom när jag var yngre och det har smugit sig vidare in i min tävlingsteknik, säger Woo som fick hela publiken att ropa ”Woo! Woo! Woo!” under tävlingen.

Men helt överlägsen var den regerande mästaren Mutaz Essa Barshim som efter en säsong helt under radarn tog alla höjder upp till 2,37 i första försöket och därmed tog ett historiskt tredje VM-guld i höjdhopp. Barshim har under en stor del av karriären haft sin bas i Malmö där han tränade med sin tränare Stanley Szczyrba och han har fortfarande har en lägenhet i staden där han bor delar av året med den svenska kvinna som han är gift med.

– Jag vet att alla i Malmö stöttar mig, säger han innan han avslutar med ett ”tack så mycket” på svenska.

Mutaz Essa Barshim.

Den nya Bolt imponerade

Erriyon Knighton har av, ovanligt goda skäl, döpts till den nye Bolt. 18-åringen var fyra på OS på 200 meter och har i år sprungit tidernas fjärde bästa tid, 19,49. I försöken på 200 meter började han le med 70 meter kvar, sen sprang han avstannade och tittade på motståndet och ändå stannade klockan på fina 20,01.

– Det kändes bra, jag kan inte begära mer, säger han.

Bland andra som imponerade i försöken fanns Alexander Ogando från Dominikanska republiken som lätt och ledigt sprang 20,02 och slog personligt rekord.

Även Noah Lyles firade sin födelsedag med en enkel heatvinst på 19,98

En som försvann var tidigare OS-medaljören Adam Gemili som bara slutade fyra i sitt heat.

Favorit under press

I dag var det diskuskval på damsidan. Där är det inte frågan om ett getingbo på samma sätt som på herrsidan. Stor favorit är hemmakasterskan Valerie Allman – men efter två kvalkast var hon under hård press med två ogiltiga kast.

Men Allman visade mästartakter och skickade ut hela kvalets överlägset längsta kast, 68,36.

– Det blev lite mer dramatiskt än jag hade tänkt. Det är mycket press och intensitet här inne och jag kände av det idag men jag är så glad att jag får en ny chans på onsdag.

El Bakkali vann katt och råtta-lek

Det gick långsamt i en stjärntät 3000 meter hinder-final. Men med 400 meter kvar exploderade loppet. Etiopiern Getnet Wale blåste på från täten men när det avgjordes över sista vattengraven var det marockanen Sofianne El Bakkali som var starkast. En avslutande fyrahundring på knappa 58 sekunder räckte fint för att ta guldet.

Två blev Lamecha Girma, Etiopien, och trea Conseslus Kipruto från Kenya.

Rekord från VM i Göteborg står sig

Yulimar Rojas klev in i VM som den kanske största favoriten av alla (möjligen i konkurrens med en viss Duplnatis). Och venezulanskan stod pall utan problem i tresteget.

Redan i andra hoppet flög hon mäktiga 15,47. Blott tre centimeter från Inessa Kravets mästerskapsrekord från VM 1995 – som stod sig som världsrekord till Rojas slog det förra året på OS. Och Kravets får behålla den noteringen ytterligare ett år. Rojas hade formen för det och hoppade 15,39 utan att ens träffa den 20 centimeter breda plankan i uthoppet i sista omgången. Segermarginalen blev ändå över en halvmeter till Shanieka Ricketts och trean Tori Franklin.

Yulimar Rojas.

Have Faith in Kipyegon

Gudaf Tsegay försökte skrämma livet ur hela 1500-fältet med en vansinnig öppning på 58 sekunder. Det lyckades i stora delar när alla utom Laura Muir och Faith Kipyegon släppte närmast omgående. Och precis som på OS 2016, 2021 och VM 2017 var det Faith Kipyegon som var överlägset starkast de sista 300 meterna.

Segertiden blixtsnabba 3.52,96.

Gudaf Tsegay vann silver och Laura Muir tog medaljerna bakom. Muir insåg direkt att loppet inte var som alla andra.

– Det är ett av de hårdaste loppen jag sprungit, jag insåg hur fort det gick redan efter 200 meter och tänkte att det är bäst att jag inte kollar på klockan alls, säger hon och hyllar Faith Kipyegon

– Hon är den bästa 1500-meterslöparen genom alla tider.

Faith Kipyegon.

Nafi Thiam vände runt sjukampen

Belgiskan Nafi Thiam var pressad inför sjukampens avslutande gren 800 meter. Anouk Vetter stod för ett makalöst spjutkast på 58,29 och hade ledningen med motsvarande 1,5 sekunder. Men nederländskan hängde inte med i ett snabbt 800-meterslopp. Thiams 2.13,00 var personligt rekord och räckte till 6947 poäng.

– Det kändes väldigt bra. Jag blev pushad hårt från de andra tjejerna.

Silvret gick till Vetter och bronset till Anna Hall från USA som avslutade med mäktiga 2.06,67 på 800 meter.

Seyni snabbast på 200 meter

Även damerna kvalade halva varvet. Många av de stora kanonerna försökte spara kraft efter att så sent som igår sprungit 200 meter. Snabbast av alla var i stället Nigers bidrag till världsfriidrotten, Amainatou Seyni.

Med 21,98 sänkte hon sitt eget nationsrekord och anmälde sig i en redan stor medaljdiskussion.

– Jag är väldigt glad över min insats. Jag ska försöka få ut allt och sikta på en medalj, vilken som helst duger bra, säger hon efter loppet.

Seyni skulle hellre springa 400 meter men precis som för Namibias Beatrice Maslingi är hon förbjuden att göra det på grund av naturligt höga testosteronnivåer.

Följ ämnen i artikeln