Nya stjärnduon ska stoppa måltorkan

Publicerad 2023-09-09

TALLINN. Det är 697 dagar sedan Alexander Isak gjorde mål i landslaget. 

Med hjälp av Viktor Gyökeres ska måltorkan brytas.

– Jag får en friare roll med Viktor bredvid mig, säger Alexander Isak.

Det har varit mycket prat om Alexander Isak under landslagssamlingen. Både om att Premier League-stjärnan ska ta mer ansvar i landslaget och att det är länge sedan han gjorde mål i blågult.

Det är inget Isak själv har missat.

– Jag är medveten om det, det är något som man vill försöka ändra på. Men fokuserar man på laget prestation och börjar vinna matchen tror jag att det kommer hjälpa mig på traven också, säger han.

”Kan komplettera varandra”

Det svenska landslaget gjorde inget mål i förlustmatcherna mot Belgien och Österrike när Alexander Isak startade på topp med Dejan Kulusevski. Nu ser Janne Andersson ut att spela Isak tillsammans med Viktor Gyökeres på topp och Kulusevski på högerkanten. En anfallskombination som på pappret borde vara lyckosam enligt förbundskaptenen.

– Viktor är mer fysisk och stark, mer target utifrån det perspektivet. Kraftfullare i huvudspelet men också duktig att hota i djupled. Alex är flink och flyter fram på fotbollsplanen i sina bästa stunder. Om vi skulle spela med de två så är det ett bra forwardspar som kan komplettera varandra på ett bra sätt, sa Andersson på presskonferensen inför matchen.

”En roll som jag känner mig trygg i”

När Alexander Isak fick frågan om att ha Gyökeres var anfallaren inne på samma sak.

– Jag blir förmodligen lite friare i mitt spel med Viktor, jag kan röra mig lite i djup och komma ner lite. Hitta en balans, det är en roll som jag känner mig trygg i, säger 23-åringen.

Efter två förluster på tre matcher behöver Sverige vinna resterande fem i EM-kvalet. Ett pressat utgångsläge som Isak ser mer positivt än stressande.

– Personligen så känner man lite mindre press om man jämför med situationen i VM-kvalet. Nu känns det  som att  situationen är mycket tuffare och det är inte lika många som tror att vi kommer lösa det. Så nu är det bara att gå ut och börja vinna matcher och det ska vi göra en i taget. Det finns inget att försvara längre, nu är det bara full fart, säger han.