Skakas av spricka: Drömmen krossad

Publicerad 2023-01-17

Italienska skidskytten Federica Sanfilippo väljer att avsluta karriären i protest.

Nu rasar lagkamraten Dorothea Wierer.

”Vår dröm är krossad”, skriver storstjärnan på Instagram.

Det italienska landslaget i skidskytte skakas återigen av en spricka. Veteranen Federica Sanfilippo, 32, som tidigare varit nästintill given i stafettlaget, petades i stafetten i Ruhpolding och fick sedan besked om att hon inte är uttagen i truppen till denna veckas tävlingar i italienska Antholz.

Nu väljer hon att avsluta skidskyttekarriären i förtid, med bara veckor kvar till VM och tre år kvar till hemma-OS i just Italien.

I stället byter hon sport till längdskidor.

”Jag fick en smärre chock när de berättade att jag inte är uttagen till Antholz och insåg direkt att jag är chanslös vad gäller att komma med i VM-truppen. Därför valde jag direkt att fatta det tuffaste beslut jag tagit i karriären”, säger Sanfilippo enligt sajten Fondo Italia.

Federica Sanfilippo och Dorothea Wierer.

Wierer rasar

Sanfilippo är nära vän med det italienska landslagets allra största stjärna – Dorothea Wierer. Nu går Wierer till frontalattack mot landslagsledningen.

”För 23 år sedan startade vi vårt skidskytteäventyr tillsammans. Jag har svårt att acceptera det du blivit utsatt för. Du förtjänade inte att bli behandlad så här, du fick inte de chanser du borde fått. De som bestämmer i vårt landslag har aldrig gillat dig och därför blev det här oundvikligt. Jag är väldigt ledsen och besviken. Vår dröm var att tävla i hemma-OS tillsammans, men det får vi inte göra nu. Vår dröm har krossats”, skriver Wierer på Instagram.

”Inte vänner”

Det är inte första gången det italienska skidskyttelandslaget skakas av en spricka. Tidigare har det handlat om just Dorothea Wierers relation med en annan lagkamrat – Lisa Vittozzi.

– Jag och Dorothea Wierer har två motsatta personligheter och då kommer man inte alltid överens. Vi är inte vänner, sa Vittozzi då.

– Självklart blir jag irriterad över att hon berättar om detta nu, svarade Wierer.

VM i Oberhof avgörs 8-19 februari.

Följ ämnen i artikeln