Antidopningslabb stängs inför OS

Publicerad 2013-11-18

Wada sätter press på det ryska OS-labbet

Moscow Anti-Doping Centre stängs av under sex månader som ansvariga för dopningsproverna inför OS.

De har fram till första december på sig att åtgärda bristerna – för att ens ha möjligheten att få tillbaka sin ackreditering för att få utföra testerna.

– Ryssland som arrangörsland ansvarar för att hitta ett nytt certifierat antidopingslabb vilket skulle vara en enorm prestigeförlust för Ryssland. Ryssland har gjort extremt stora ansträngningar för att tvätta bort dopingryktet och detta skulle vara ett hårt slag mot dem, säger Viasat Sports Rysslandexpert Malcolm Dixelius till Viasat Sport.

Krav på kvalitetssäkringsprogram

Antidopningslabbet skulle ha utfört de 1269 testerna inför OS och de 2453 under spelens gång. Men nu kräver alltså Wada att ett kvalitetssärkingsprogram ska vara tillsatt innan den första december. Innan den första april ska nödvändiga förändringar vara införda.

– Det låter väldigt olyckligt. Det kan mycket väl vara en markering från Wada och att de passar på när Ryssland är värdland, säger Tre Kronors läkare Björn Waldebäck till Viasat Sport.

Analysera dopingsproverna utomlands

Wada själva ansvarar inte för dopningstesterna under OS men uppmanar via sin officiella hemsida att olympiska kommittén bör vidta åtgärder mot Moskva-laboratoriet.

Annars skulle dopningsproverna behöva analyseras utomlands.

Följ ämnen i artikeln