Förbundets möte kapat – visade övergrepp mot barn

Publicerad 2020-05-08

Skärmdump från Norges cykelförbunds hemsida.

Norges cykelförbund höll en videokonferens med 100 klubbar.

Mötet kapades och bilder på övergrepp mot barn visades.

– Det är väldigt obekvämt för alla, säger förbundets generalsekreterare Eystein Thue Stokstad.

Kapningen inträffade i slutet av videomötet som Norges cykelförbund höll i under fredagen. Ordförande Jan-Oddvar Sörnes skulle säga några avslutande ord till de 100 klubbar som närvarade innan han avbröts. På skärmen fick de då se bilder på övergrepp mot barn.

”Under dagens videmöte blev vi utsatta av en hacker. Det är oerhört beklagligt, och NCF (Norges cykelförbund) ber så hemskt mycket om ursäkt till dem som tvingades bevittna det här. Vi ska lämna in en polisanmälan, skriver Norges cykelförbund på Facebook.

– Lyckligtvis kunde vi avsluta mötet snabbt, de som deltog tycker inte att det var vårt fel. Personligen kan jag säga att innehållet var chockerande, och det känns inte bra att det kan hända, säger ordförande Jan-Oddvar Sörnes till Dagbladet.

”Obekvämt för alla”

Vid videokonferensen använde de sig av programmet Zoom som blivit populärt under karantäntider när många arbetar hemifrån. Norges cykelförbund är tydliga med att de inte kommer att använda sig mer av Zoom framöver.

– Jag tror att det här känns obekvämt för alla. Alla tycker det är hemskt och personerna vi har pratat med har visat stöd, och förståelse för att vi inte kunde göra något åt saken, säger förbundets generalsekreterare Eystein Thue Stokstad.

Följ ämnen i artikeln