Därför dröjer Aregawis comeback

Publicerad 2016-11-08

”Tror inte det blir någon inomhussäsong”

Abeba Aregawis återkomst till landslaget drar ut på tiden.

Förbundet hoppades ha ett möte med Aregawi under oktober men något besked har ännu inte kommit.

– Jag tror kanske inte det blir någon inomhussäsong, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Bara dagar innan OS-kvalperioden stängde kom det oväntade beskedet att Abeba Aregawi friats helt från de dopningsmisstankar hon haft mot sig efter att ha testat positivt för det nyligen förbjudna preparatet meldonium.

– Jag är så glad att få tävla igen, jag vill till OS, sa hon till SVT då.

Men friidrottsförbundet valde att inte nominera henne till OS.

För att Aregawi skulle få möjlighet att tävla för landslaget krävde man i stället att hon skulle komma till Stockholm för att dels genomgå en obligatorisk antidopningsutbildning och samtidigt säkerställa att hon har en medicinsk rådgivare hon kan vända sig till med kort varsel.

”Tränar inte på samma nivå”

Dessutom ville förbundet vid mötet också säkerställa att det finns en lösning på plats med Hammarby, eller annan svensk klubb, som krävs för att få tävla även i landslaget.

Från början var förhoppningen ett möte i oktober – men det har dragit ut på tiden.

– Det är fortfarande inget klart, vi jobbar fortfarande på att få till en träff någon gång under november, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Samtidigt medger Torneklint att det sannolikt inte är aktuellt med någon comeback i landslaget under inomhussäsongen.

– Hon tränar, men inte på den nivå som hon varit tidigare. Det tar tid och det har varit tufft för henne att komma igång igen. Jag tror inte det blir någon inomhussäsong.

Kräver ”Hammarbyanda”

En anledning till att något möte inte är bestämt ännu är att Hammarby fortfarande inte ha tagit något officiellt beslut kring hur de ska hantera en eventuell återkomst till klubben för Aregawi. Klubben har under den senast tiden tagit in synpunkter från aktiva och ledare i klubben.

– Vi kommer ta ett beslut snart. Det man kan säga är att hon fortfarande är medlem i klubben, säger Björn Barrefors i Hammarby friidrotts styrelse.

Vilka krav ställer ni på Abeba för att hon ska få tävla för er igen?

– Vi vill att alla våra aktiva ska visa på Hammarbyanda, ställa upp för klubben på SM-tävlingar och funktionärsuppdrag.

Ett scenario är ett krav på fler dagar i Sverige och mer aktivitet för klubbens räkning?

– Ja visst kan vi hamna där, sen är det också skillnad på att få tävla för klubben och få ekonomiskt stöd av klubben, säger han.

Orkar inte möta media

När det gäller ekonomiskt stöd från Sveriges olympiska kommitté är det inte aktuellt förrän Aregawi har visat idrottslig form igen.

– De kommer ta upp frågan igen om vi lämnar in en ny ansökan gällande henne, säger Torneklint.

Keith Karlsson jobbade tidigare som manager och presskontakt för Abeba Aregawi i Sverige och har inför återkomsten till svenska landslaget haft en del kontakt med löparstjärnan. Han säger att oavsett om Aregawi kommer till ett möte med förbundet inom kort så kommer hon inte möta medierna för att svara på frågor.

– Hon mår inte bra utan vill bara vara i fred. Det här har tagit henne hårt och hon orkar inte, säger Karlsson.

Redan i mars var förbundet och Karin Torneklint tydliga med att de gärna hade sett att Aregawi medverkat på förbundets presskonferens när dopningsbomben briserade. Och förbundskaptenen menar att Aregawi behöver klara av att möta media om hon ska kunna vara med i landslaget framöver.

– Hon måste orka och när hon gör det får vi ta det. Men hon kommer behöva möta media, så enkelt är det, säger Torneklint.

Följ ämnen i artikeln