Nils van der Poel vinner VM-guldet

Publicerad 2022-03-06

HAMAR/STOCKHOLM. Nils van der Poel, 25, gör det igen.

Han snuvar rivalen Patrick Roest på guldet i allround-VM – efter en makalös avslutning.

– Helt sjukt. Om jag skulle skrivit en saga om min karriär så hade ingen köpt att den skulle få ett så här bra slut, säger han efter succén.

Nils van der Poel var överlägsen i Kina där han tog dubbla OS-guld på 5 000 respektive 10 000 meter.

Men allround-VM är något helt annat.

Där slår man ihop resultaten från fyra distanser (500, 1 500, 5 000 och 10 000 meter) och eftersom Patrick Roest är betydligt vassare på korta distanser var nederländaren tydlig förhandsfavorit.

Roest hade tre raka VM-guld i bagaget, så det kräves något utomjordiskt av Nils van der Poel för att snuva sin rival på guldet.

Inför avgörandet på kungadistansen 10 000 meter var svensken tvungen köra 21,7 sekunder snabbare än Roest.

Ett omöjligt uppdrag? Uppenbarligen inte.

”Svingött”

Van der Poel gjorde en jätteinsats, slaktade banrekordet med nio sekunder och körde i mål på tiden 12:41.56.

– Det kändes svingött. Kul att slå banrekordet också. Jag missade det i går på ”femman”. Jag tror att jag har en fördel av att köra många lopp på kort tid. Jag har kanske en lite bättre återhämtningskapacitet än de andra, säger han.

Svensken körde i det näst sista heatet, så i det allra sista hade Roest en tid att gå på. Men nederländaren stumnade på slutet och van der Poel – som nervöst tittade på från sidan av – kunde konstatera att guldet var säkrat och jubla.

Roest i sin tur klappade igenom totalt och var aldrig ens nära.

– Jag gav allt jag hade, men det räckte inte. Benen kändes döda. Jag är inte förvånad av det Nils gör. Det var jag som inte var tillräckligt bra, säger Roest.

Första på 49 år

Det här är Sveriges första guld på allround-VM sedan 1973 (Göran Claeson).

– Det känns fett. Klart jag visste att det här skulle kunna ske, men det var ändå rätt överraskande. Det känns otroligt förlösande, men jag känner också en väldigt lättnad, säger van der Poel efteråt.

Efteråt hoppade han över ett staket och sprang upp på läktaren för att krama om sin syster Hanna och pappa Göran på läktaren.

– Det var coolt. Jag var här (i Hamar) med farsan när jag var typ tolv år gammal och kollade på allround-VM. Det är coolt att få vinna det.

Frågan är vad som händer nu?

Nils van der Poel har nyligen aviserat att han tänker avsluta karriären efter nästa helgs världscupstävlingar i Heerenveen.

– När man uppfyllt drömmen man inte ens vågade drömma vet jag inte hur man ska kunna fortsätta, säger han i intervjun på innerplan.

Följ ämnen i artikeln